Várjuk úgy a változást, mint a karácsonyt

Vágólapra másolva!
Az állandó változások közepette egy szervezetnek úgy van esélye a túlélésre, ha apró egységekre bontja önmagát, és a szervezet minden tagjának lehetőséget nyújt a változtatásra. A vezető felelőssége, hogy teret adjon, és önszerveződésre inspirálja a munkatársakat. Többek közt ez lesz a témája a közelgő vezetői konferenciának.
Vágólapra másolva!

Egy szervezeten belül többnyire mindenkinek rendelkezésére áll az a tudás- és információmennyiség, amely a változtatáshoz kell. Ahhoz, hogy az emberek kibontakoztathassák a bennük lévő lehetőségeket, döntési szabadságra és autonómiára van szükségük.

– véli Mee-Yan Cheung, a közelgő Flow Leadership Konferencia egyik előadója. „Az állandó változás próbára teszi a vezetőket, szerepük átértékelődik. Ezentúl nem a jövőt kell kitalálniuk, hanem a szervezet fittségét, rugalmasságát és tanulási képességét kell biztosítaniuk."

Mindenkit bevon

Mee-Yan Cheungot vezető angol HR szakembernek tartják, rutinját nagyvállalatok átalakításában szerezte.

A BBC-nél 17 ezer munkavállalót vont be egy átalakításba, hogy megújítsák a szervezet jövőképét és küldetését.

Mee-Yan Cheung Jelenleg a szingapúri városállam közszolgáltatási rendszerének átalakítását vezeti. Szerinte a marsallbot ott lapul mindenki zsebében. Mindenki irányíthatja, alakíthatja és eredményessé teheti a saját munkáját.

„Mindannyiunknak érdemes a saját munkánk megváltoztatásával reagálnunk a külső változásokra, eközben pedig magunk is felelős vezetővé válunk – mondja. – Ha pedig már mindenki vezető, akkor az elsőszámú vezető részéről hiú ábránd, hogy továbbra is ő irányítja a változást. Tudomásul kell vennünk, hogy a világ változékony és sérülékeny, így a vezető elsődleges dolga az, hogy segítsen a szervezetnek ezzel együtt élni. Nem könnyű reagálni a negatív változásokra, de a sikeres szervezetek megtanulják, hogyan fordítsák mindezt a javukra."

Várjuk az ismeretlent!

A Flow Leadership Konferencia egy másik előadója is a bizonytalanság kezelésének művészetét helyezi középpontba. Steven d'Souza azt mondja, emlékezzünk vissza, gyerekkorunkban milyen izgatottan vártuk a karácsonyt. Nem féltünk a bizonytalanságtól, sőt, boldog izgalommal vártuk az ismeretlent.

Ezt a gyermeki kíváncsiságot és pozitív nyitottságot érdemes ma is felébresztenünk magunkban.

„A kutatók, a felfedezők, a tudósok izgatottak attól, hogy sok mindent nem tudnak. Miért ne működhetnének a vezetők is ugyanígy?" – így a coach, aki egyben a leghíresebb madridi üzleti főiskola, az IE tanára, a London School of Economics és a London Business School vendégelőadója. – A nemtudás a lehetőségek tárháza. Sokszor megrettenünk attól, hogy eljutottunk a tudásunk határára, és bizonytalanná válunk. Ezt a bizonytalanságot érdemes lehetőséggé alakítanunk."

Szerinte az állandóan változó, bonyolult körülmények miatt a legtöbb szervezet megtorpan a fejlődésben.

A félelem az ismeretlentől lassítja a gondolkodást és a döntéshozatalt. „Ilyenkor az eddigi tudásunk alapján nem fogjuk kitalálni, mit kellene csinálnunk. Mindaz, amit már megéltünk és tudunk, kevés a válaszhoz. A szervezetben olyan környezetet kell létrehoznunk, ahol az ott dolgozók ki tudnak lépni paradigmáikból, fel merik tárni az ismeretlent, új megoldásokat keresnek. A tudomány és a művészet arra épül, hogy az alkotók elhagyják a jól ismert terepet, új utakra lépnek, kockáztatnak, kísérleteznek, elrugaszkodnak, felfedeznek. Vezetőként is érdemes vállalnunk az ismeretlenbe történő nagy ugrást. A kíváncsiság és a kreativitás élménye mindig is öröm marad, és a szervezet túlélését biztosíthatja" – mondja Steven d'Souza.

A konferenciát 2016. április 7-én rendezik meg Budapesten. Jelentkezés és további részletek itt.