Kis betűk miatt büntették meg a Budapest Bankot

Élete utolsó pillanatáig jótékonykodott az eltorzult arcú nő news bankkártya hitel
Vágólapra másolva!
A jegybank 8 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Budapest Bankra, annak a személyi kölcsöneivel kapcsolatos jogsértő kereskedelmi kommunikációja miatt. A hitelintézet számos hirdetésében nem megfelelő módon tette közzé a teljes hiteldíjmutatót.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank korlátozott terjedelmű fogyasztóvédelmi célvizsgálatot folytatott le a Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt.-nél (Budapest Bank), áttekintve, hogy a hitelintézet személyi kölcsöntermékeivel kapcsolatos kereskedelmi kommunikációja megfelel-e a jogszabályi előírásoknak.

A kisbetű is közrejátszott

A vizsgálat megállapította, hogy a Budapest Bank több esetben szabálytalanul járt el személyi kölcsöntermékeit népszerűsítő hirdetései során.

A THM-ek nem jól voltak feltüntetve Forrás: Thinkstock

A hitelintézet ugyanis nem megfelelő módon (feltűnően, a hirdetés főszövegével azonos nagyságban) tüntette fel a hitelhez tartozó – annak valós költségét bemutató, más szolgáltatók hasonló ajánlatával összehasonlíthatóvá tévő – teljes hiteldíjmutató (THM) mértékét, valamint nem szerepeltette a megadott reprezentatív példában a jogszabályban meghatározott valamennyi tartalmi elemet.

A jogsértések miatt az MNB a határozatában kötelezte a hitelintézetet a THM értékének jogszabályszerű, a reprezentatív példa valamennyi tartalmi elemét szerepeltető feltüntetésére, és e mellett

8 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a bankkal szemben.

A bírság kiszabása során az MNB-nél súlyosító körülménynek számított, hogy a tévében, plakátokon és online hirdetésekben is a teljes hiteldíjmutatót apró betűkkel jelenítették meg.