Legyen szerencsés, ha majd a nokot választja

30 to 34 years mid adult adult alternative energy energy climbing colleague day equipment solar equipment gear solar energy panel power equipment technology future green issue environment environmental issue environmental conservation group crew group of
Construction crew installing solar panels on a house
Vágólapra másolva!
Bár a köztársasági elnök visszadobta, lényegében változatlanul fogadta el a nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló törvényt a parlament. Továbbra is érdemes nagy pénztartalékkal belépni egy ilyen vásárlói csoportba, vagy figyelni arra, hogy csakis sorsolással dőljön el a lakások sorsa. Itt azért történt változás.
Vágólapra másolva!

Az eredetileg elfogadott törvény szerint még könnyen be lehetett volna előzni a licitnél a szegényebb tagokat, így ők szinte biztosan csak hosszú várakozás után juthattak volna lakáshoz. A parlamentnek visszaküldött javaslatot viszont úgy módosították, hogy a legvagyonosobbak sem lehetnek biztosak abban, hogy egyből viszik a lakásokat.

Az viszont továbbra is igaz, hogy a szegényebbek pénzéből hitelezik a módosabbakat.

ElfogadtákJavaslat a nok-ról szóló törvény módosításárahttp://www.parlament.hu/irom40/09660/09660-0009.pdf

Egyszer visszaküldték, többször már nem lehet

Áder János amúgy több kifogással is élt, amikor visszaküldte a parlamentnek a nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló törvényt. Az eredetileg a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda által benyújtott javaslatot akár módosítás nélkül is átnyomhatták volna, de több ponton is belenyúltak a rendszerbe.

A licitek nem a rászorulóknak kedveznek Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A gazdagabbak majd összevesznek az első lakásokon

A rendszer működése szempontjából változás, hogy a lakások kiosztásakor alkalmazott liciteken maximalizálják a tétet. A hátralévő befizetések 60 százalékánál ugyanis nem lehet majd magasabb összeget felajánlani. Ez azonban döntően nem befolyásolja azt, hogy azok, akik nem tudnak nagyobb összeget – például a teljes összeg 60 százalékát – befizetni, azok bizony később jutnak majd lakáshoz az adott nokon belül.