Belekötött az adókedvezményekbe az IMF

2016.04.01. 12:47

Az adórendszerek egyszerűsítését javasolja az IMF csütörtöki jelentése. A Nemzetközi Valutaalap különösen a kisvállalkozásokkal kivételező adópolitikát kritizálta, szerintük ez csak gátolja a növekedést. 

Speciális adókedvezmények helyett az adórendszerek egyszerűbbre cserélését, valamint a kutatás-fejlesztésbe és az oktatásba történő befektetéseket javasolja a Nemzetközi Valutaalap (IMF). 

Az IMF szerint idén a világgazdaság  gyorsuló ütemben növekszik, a globális GDP 3,4 százalékos bővülésére számítanak. A fejlődő gazdaságokban a növekedés nagy részét jellemzően a külföldi nagyvállalatok befektetései teszik ki, ezért sok kormány adókedvezményekkel igyekszik az országába csábítani a befektetőket. Hasonló módszerekkel él Kína is, itt úgynevezett szabadkereskedelmi övezeteket nevezett ki az állam. 

Megéri kicsinek maradni

Az IMF csütörtöki jelentése azonban ez ellen a gyakorlat ellen érvel, szerintük ezek az adókedvezmények általában csak sokba kerülnek az államoknak, a hatásuk viszont minimális. Szintén kritizálták azokat az adóztatási gyakorlatokat, amelyek a kisebb vállalatoknak nyújtanak előnyt: szerintük ez sok helyen arra ösztönzi a vállalatokat, hogy gátolják a saját növekedésüket, inkább maradjanak kicsik, hogy továbbra is a kivételes bánásmódot élvezhessenek. Mint írták, a kisvállalatok támogatására jobb megoldás az adórendszer egyszerűsítése, ami „elősegíti a gyors betörést a piacokra, és csökkenti az informális gazdaság jelentőségét”. 

Utóbbi kritika elsősorban a fejlett gazdaságokra vonatkozik, például Nagy-Britanniára. ahol a kisvállalkozások rendkívül nagy adókedvezményeket kaphatnak. Az albérletek kiadásából élő vállalkozók például az ingatlanadónak akár a 100 százalékát is megspórolhatják,  ha csak egy ingatlanban adnak ki lakásokat, és ha a bérleti díjakból származó bevételük 12 000 fontnál kevesebb. 

Előny az innovátoroknak 

Egy területen azonban IMF is kivételes pénzügyi politikát javasol: a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó magáncégek számára. Mint írják, a fejlett országokban hosszabb távon akár 5 százalékkal is emelheti a növekedést egy olyan pénzügypolitika, ami ezeknek a cégeknek nyújt előnyöket. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK