Belekötött az adókedvezményekbe az IMF

World Economic Outlook, IMF, Világbank
The seal of the International Monetary Fund is seen at the headquarters building in Washington, DC on July 5, 2015. The euro was dropping against the dollar after early results of the Greece bailout referendum suggested the country rejected fresh austerity demands from EU-IMF creditors. AFP PHOTO/MANDEL NGAN
Vágólapra másolva!
Az adórendszerek egyszerűsítését javasolja az IMF csütörtöki jelentése. A Nemzetközi Valutaalap különösen a kisvállalkozásokkal kivételező adópolitikát kritizálta, szerintük ez csak gátolja a növekedést. 
Vágólapra másolva!

Speciális adókedvezmények helyett az adórendszerek egyszerűbbre cserélését, valamint a kutatás-fejlesztésbe és az oktatásba történő befektetéseket javasolja a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Az IMF szerint idén a világgazdaság

gyorsuló ütemben növekszik, a globális GDP 3,4 százalékos bővülésére számítanak.

A fejlődő gazdaságokban a növekedés nagy részét jellemzően a külföldi nagyvállalatok befektetései teszik ki, ezért sok kormány adókedvezményekkel igyekszik az országába csábítani a befektetőket. Hasonló módszerekkel él Kína is, itt úgynevezett szabadkereskedelmi övezeteket nevezett ki az állam.

Megéri kicsinek maradni

Az IMF csütörtöki jelentése azonban ez ellen a gyakorlat ellen érvel, szerintük ezek az adókedvezmények általában csak sokba kerülnek az államoknak, a hatásuk viszont minimális. Szintén kritizálták azokat az adóztatási gyakorlatokat, amelyek a kisebb vállalatoknak nyújtanak előnyt: szerintük

ez sok helyen arra ösztönzi a vállalatokat, hogy gátolják a saját növekedésüket,

inkább maradjanak kicsik, hogy továbbra is a kivételes bánásmódot élvezhessenek. Mint írták, a kisvállalatok támogatására jobb megoldás az adórendszer egyszerűsítése, ami „elősegíti a gyors betörést a piacokra, és csökkenti az informális gazdaság jelentőségét”.

Utóbbi kritika elsősorban a fejlett gazdaságokra vonatkozik, például Nagy-Britanniára. ahol a kisvállalkozások rendkívül nagy adókedvezményeket kaphatnak. Az albérletek kiadásából élő vállalkozók például az

ingatlanadónak akár a 100 százalékát is megspórolhatják,

ha csak egy ingatlanban adnak ki lakásokat, és ha a bérleti díjakból származó bevételük 12 000 fontnál kevesebb.

Előny az innovátoroknak

Egy területen azonban IMF is kivételes pénzügyi politikát javasol: a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó magáncégek számára. Mint írják, a fejlett országokban hosszabb távon akár 5 százalékkal is emelheti a növekedést egy olyan pénzügypolitika, ami ezeknek a cégeknek nyújt előnyöket.