Jön a részvénypiaci hatalomátvétel

tőzsde, kereskedés, részvény, kereskedő, New York, Dow Jones
A Dow Jones index miatt aggódik az egyik kereskedő a New York-i tőzsdén.
Vágólapra másolva!
Egyre inkább előretörnek a fundamentális erejükhöz képest alulértékelt részvények, miközben az elmúlt éveket domináló nagy növekedési sztárok ereje gyengül. Az első negyedév a változás kezdetét jelezhette az amerikai részvénypiacon.
Vágólapra másolva!

Az első negyedéves teljesítményeket elnézve, az látszik, hogy egyre jobban járnak azok a befektetők, akik az egyes alulértékelt részvények mögötti fundamentumokra fókuszálnak, mint akik meglovagolják a sztárok növekedési hullámát – derül ki a MarketWatch összefoglalójából.

A Vanguard Value Index tőzsdén kereskedett alap (ETF) például 2 százalékos összesített negyedéves hozamot generált, míg a Vanguard Growth ETF csupán 0,6 százalékot. Míg az előbbi elsősorban a fundamentumokhoz képest alulértékelt, addig utóbbi a nagy növekedési lendülettel bíró papírokra fókuszál. A változást mutatja, hogy tavaly a Growth ETF még 3,3 százalékos hozamot ért el, párjának 0,1 százalékos esése mellett.

Egy évtizedes trend vége

Valójában arról van szó, hogy a lendület által hajtott részvények az elmúlt egy évtizedben rendre felülteljesítetők voltak, de az értékalapú papírok

az elmúlt öt évet szenvedték meg igazán

– mondta Jason Williams, a Lazard Asset Management elemzője. Ezt a tendenciát az erősítette, hogy a befektetők elsősorban minőségi, erős növekedést produkáló és alacsony volatilitású részvényeket kerestek, ami a lendületre alapuló stratégiák malmára hajtotta a vizet – tette hozzá Williams.

Trendforduló jelei láthatók a Wall Streeten Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

A jelenleg érzékelhető hangulatváltozást alapvetően két okra vezetik vissza az elemzők. Az egyik, hogy az olyan sztárvállalatok, mint a Facebook, az Amazon, a Netflix vagy a Google (Alphabet) értékeltségei durván elszálltak. Vagyis egyre inkább túlfeszítettnek tűnik az a korábban bevált stratégia, hogy a lendületben lévő papírokat venni, míg a gyengélkedőket shortolni kell.

Emellett a JP Morgan elemzői világítottak rá a második okra, melyet a globális trendek összetett hálózata ad. Ennek részeként említik többek között a lassabb amerikai gazdasági növekedést, a Fed laza hozzáállásából eredő fokozódó volatilitást, a gyengülő dollárt, a stabilizálódó nyersanyagárakat, valamint a kínai gazdaságba tolt állami ösztönzőket.

Van már mire lecsapni

Williams azt is kiemelte továbbá, hogy az a jelenség is változóban van, miszerint

nincsenek már igazán olcsó részvények.

A bankok, az olaj- és gázvállalatok, valamint az alapvető erőforrásokban utazó cégek papírjaival ugyanis napjainkban szép diszkonttal kereskednek a könyv szerinti értékeikhez képest.

Mindez pedig arra utal – tette hozzá az elemző –, hogy az érték alapú befektetési stratégiák nem teljesen alaptalanul érezhetik, hogy kezdenek végre lendületet venni.