Bukják a vasárnapi dupla pénzt a kereskedelmi dolgozók

2016.04.11. 14:05

A vasárnapi zárva tartás bevezetésével duplázták meg a kereskedelmi dolgozók vasárnapi bérpótlékát. A törvény eltörlésével újra csak 50 százalékkal jár több pénz a hét utolsó napján is dolgozóknak. 

Már a vasárnapi boltbezárás előtti vitákban felmerült, hogy jobb lenne inkább 100 százalékra emelni a dolgozóknak adandó bérpótlékot. Ez be is került a végső boltzárról szóló törvénybe, de nem akadályozta meg, hogy a boltok többségének le kelljen húznia a rolót. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Amikor viszont kinyitottak a hét utolsó napján, mint például a karácsonyi adventi időszakban, a dolgozók dupla pénzt kaptak az alapbérükhöz képest. 

A törvény módosításával, gyakorlatilag az eltörlésével viszont a kormány látszólag elfelejtkezett a 100 százalékos bérpótlékról. A parlament elé kerülő módosító javaslat újra 50 százalékos bérpótlékot ír elő. Ezzel még mindig jobban járhatnak a vasárnap is dolgozni akaró kereskedelmi dolgozók, hiszen minden hétvégén bemehetnek dolgozni az eddigi maximális öt hétvége helyett. 

Mindenki dupla bért akar

Az utóbbi időben is egyre többször merült fel, hogy dupla bér alkalmazását kellene előírni a kötelező tiltás helyett a kereskedelmi szektorban. De ez sokak szerint drágulást hozhat. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke azt mondta korábban, az újranyitással jelentős számban kellene pótolni az egyébként is hiányzó munkaerőt, illetve a jövedelmeket. Emellett, ha vasárnapra 100 százalékos bérpótlék járna, ez a cégeknek éves szinten milliárdos nagyságrendű pluszköltséget jelentene, amelyet továbbháríthatnak a fogyasztókra.

Az elnök szerint a vasárnapi zárva tartás visszavonása éves szinten legalább 10 százalékkal növelné meg a bérköltségeket. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK