Lesz munkájuk az 50 év felettieknek is

nők, biztosítás, Idősek függőhídon játszanak a részükre kialakított játszótéren Győr belvárosában
Vágólapra másolva!
Kampány indul az 55–64 éves munkavállalók foglalkoztatásának előmozdítására - közölte Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős helyettes államtitkára.
Vágólapra másolva!

A munkaadók ösztönzésére elképzelhető olyan program indítása, ahol a legjobb gyakorlatot, innovációt nyújtó cégeket díjazzák, amelyek módszerei bármely vállalkozásba átültethetők a tevékenységi körtől, a társaságok méretétől függetlenül - mondta az állami médiában az államtitkár.

Forrás: Lata 65

A kampány odafigyelésről, párbeszédről szól, amiben részt vesznek a foglalkoztatás-egészségügyhöz értő szakemberek, a munkavállalók és munkáltatók is.

Erősné Bereczki Edit, az NGM munkafelügyeleti főosztályának orvos szaktanácsadója szerint: az 55–64 éves korosztály minél tovább tartó foglakoztatását olyan intézkedések segíthetik egyebek mellett, mint

a távmunka, a részmunkaidő lehetősége, idősek éjszakai beosztásának kerülése,

a terhelés csökkentése, mert így megőrizhető az idősebb alkalmazottak munkaképessége.

Csökken az eltartott idősek aránya

Az időskorú népesség gazdasági aktivitását vizsgáló KSH-tanulmány szerint az elmúlt időszakban a nyugdíjrendszer változásai nagymértékben befolyásolták a 60 év felettiek gazdasági aktivitását.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt módosító 2009. évi XL. törvény értelmében a 65 évben meghatározott egységes nyugdíjkorhatárt lépcsőzetesen vezetik be.

Az időskorúak foglalkoztatása is fontos Forrás: MTI/Győri Károly

Az inaktív keresők aránya az időskorúak között 2001 óta összességében 3 százalékponttal csökkent, számuk viszont nőtt. Az eltartottak részesedése is csökkent. Míg 1990-ben az időskorú népesség minden korcsoportjában 7–9 százalék volt az eltartottak az aránya,

addig 2001-ben már csak 2–3 százalék körül mozgott ez az érték, 2011-ben pedig 0,7 százalék volt.

Korcsoportonként jelentősek az eltérések az időskorúak gazdasági aktivitási jellemzőiben. 2011-ben közel 180 ezer 60 év feletti személy tartozott a gazdaságilag aktívak csoportjába. A 60 éveseknek még több mint negyede, de a 61 éveseknek is az ötöde, a náluk idősebb korcsoportoknak viszont már jóval kisebb hányada tartozott a gazdaságilag aktívak körébe.

Ahogy az előzőekből is következik, a gazdaságilag nem aktívak aránya a 60 és a 61 évesek évjáratában a legalacsonyabb, és ez a kor emelkedésével egyre nő.