A világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-csúcstalálkozóján nézetkülönbség alakult ki a globális gazdasági válság megismétlődésének kockázatáról. Emiatt újra kell majd fogalmazni a tanácskozás zárónyilatkozatának tervezetét - számolt be csütörtökön a Kyodo japán hírügynökség.

Abe Sindzó japán miniszterelnök előzőleg a Lehman Brothers amerikai bank összeomlásával indulóhoz hasonló nagyságrendű, globális krízis megismétlődésének kockázatára figyelmeztetett.

A japán kormányfő azt mondta, hogy "a világgazdaság válaszút elé került, és ha nem jó döntéseket hozunk a gazdaság stabilizálása érdekében, akkor olyan válsággal nézhetünk szembe, ami túlmutat a szokásos gazdasági ciklusokon".

Újabb globális válság is jöhetForrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Pool Koichi Nakamura

A kormányfő rámutatott arra, hogy 2014 óta a nyersanyagárak 55 százalékkal csökkentek, ami nagyjából azonos azzal, ami a Lehman Brothers bedőlése előtt és után volt tapasztalható.

A G7-csúcson az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kanada, Olaszország és a házigazda Japán -, valamint az Európai Unió vezetői vesznek részt.

A hivatalosan csütörtökön megnyitott G7-csúcs pénteken záródik.