Több százzal kevesebben dolgoznak a Tescónál

tesco budaörs budaörs Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Vágólapra másolva!
Lapinformációk szerint félezren kerülnek utcára a Tesco áruházlánctól a márciusban bejelentett csoportos leépítés után. Valamivel több mint 400-an nem fogadták el azt a pozíciót, amit felajánlottak nekik. A Tesco számokról nem beszél, azt azonban megerősítették: sokan nem éltek az új állással, amit felajánlottak számukra.
Vágólapra másolva!

A tavasszal bejelentett nagyszabású vállalati átszervezésben a korábbi ígéretek ellenére nem sikerült minden dolgozónak másik munkakört vagy elfogadható fizetést felajánlani. Eközben két szakszervezeti vezetőtől is jogellenesen válna meg a multi - mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke az Origónak.

Hatalmas a munkaerőhiány

Katasztrófahelyzet van a Tescókban, azért üresek a polcok, mert nincs aki felöltse őket - mondta a szakszervezeti vezető. Főleg a vezető pozíciókban dolgozókat érinti az átszervezés. Az áruházakban az áruházi vezetők munkaköre meg fog változni. Három vezetői szint helyett csak egy marad - erősítette meg az átszervezés tényét Sáling József is, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének az elnöke. Sáling József az Origónak azt mondta, tudja, hogy sokan nem fogadták el az új álllásokat, de pontosan nem tudja, hány ember mondott fel most a Tescónál.

A vezető pozíciókban dolgozókat érinti az átszervezés Fotó: Bielik István - Origo

A vezetőket, akiket érint az átszervezés, ne úgy képzeljék el, hogy íróasztal mögött ülnek, fehér ingben és nyakkendőben, ők eddig is, ha kellett, árut töltöttek fel, vagy kasszáztak – mondta Bubenkó Csaba.

Bubenkó Csaba úgy fogalmazott, 2700-an érintettek az átszervezésben, és a Tesco azt kommunikálja, hogy a 80 százalékuk fogadta el az új munkakört, ez akkor valamivel

Az új rendszer július 1-jén került bevezetésre.

Bubenkó Csaba azt mondta, hatalmas munkaerőhiánnyal küzd a cég. A régi struktúra megszűnt, az újban pedig nincsenek alkalmazottak.

Nem ígértek mindenkinek pozíciót

A Tesco sohasem azt ígérte, hogy mindenkinek ajánl új pozíciót – írta a Tesco sajtóosztálya arra válaszolva, hogy pontosan hány ember nem fogadta el a részére felajánlott új állást. Pontos számot azonban nem közöltek.

A Tesco zárt Facebook-csoportjában szinte minden nap lehet olyat olvasni, hogy 10-14 év után felmondanak áruházi alkalmazottak, mert nem bírják azt a megterhelést, amivel ez a munka jár.

A Tesco zárt csoportjában nap, mint nap jelennek meg búcsúüzenetek Forrás: Facebook

A Tesco és a vállalatnál képviselettel rendelkező szakszervezetek, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete május 23-án állapodtak meg a hipermarketek irányítási modelljének átalakítása kapcsán alkalmazandó kiválasztási szempontrendszerről, amelyet a Tesco az érintett munkatársak esetében figyelembe vett az új munkakörök felajánlása során – írta a Tesco.

A vasárnapi boltnyitás után még nehezebb beosztást készíteni Fotó: Bielik István - Origo

A Tesco elismerte, hogy a szakszervezetek egyetértésével kialakított szempontrendszer alapján többek között a

két szakszervezeti vezetőnek sem tudtak új munkakört felajánlani.

Bubenkó Csaba azt mondta, mivel a szakszervezetek nem járultak hozzá, hogy ennek a két alkalmazottnak megszűnjön az állása, ezért majd a munkaügyi bíróságnak kell dönteni a sorsukról.

A Tesco azt is közölte, hogy bár kevesebb új munkakört hoztak létre, mint amennyit megszüntettek, azért arra törekedtek, hogy egy átlátható, fair és objektív kiválasztási folyamat után az érintett kollégáknak új munkakört ajánljanak fel. "Az érintett munkatársaink több mint 80 százaléka elfogadta ajánlatunkat" – közölte a Tesco sajtóosztálya.