Rendkívül kényelmes, gyors, biztonságos és a készpénzes megoldásnál akár olcsóbb is lehet az érintéses bankkártyák használata, különösen, ha külföldre utazunk, és pénzt kell váltanunk. Ezt már felismerték a magyarok is, itthon gyorsan hódítanak az ilyen típusú kártyák, és jó hír a nyaralni utazók számára, hogy a legnépszerűbb turistacélpontokon is kezdik ezt felismerni a kereskedők és vendéglátóhelyek.

Ma már senki nem lepődik meg a hazai üzletekben, amikor a pénztáros látva, hogy fizetéskor bankkártyát használna, megkérdezi, hogy érintős-e. Az elmúlt években óriási ütemben nőtt az ilyen típusú kártyák aránya nálunk, amelyeket elegendő csak hozzáérinteni a fizetésre szolgáló terminálhoz, és végeztünk is a tranzakcióval.

Fizetéskor az egy érintéssel működő kártyát a pultra helyezett terminál szimbólummal jelzett részéhez kell tartaniForrás: MTI/Földi Imre

Egyre több helyen működik

Az általuk nyújtott kényelem és biztonság mellett érthető is, hogy a múlt év végén már a Magyarországon kibocsátott bankkártyák több mint fele alkalmas volt az érintéses fizetésre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, ami azt jelenti, hogy egy év alatt 30 százalékkal nőtt az ilyen kártyák száma.

A jó hír, hogy nemcsak a kártyák, de az elfogadóhelyek száma is jelentős bővült, a múlt év végén a hazai fizikai kereskedőhelyeken lévő 101 ezer POS terminál (bankkártyás fizető terminál) 62 százaléka volt alkalmas arra, hogy a kis plasztiklapot odaérintve egyenlítsük ki a számlát. Az érintéses vásárlási tranzakciók száma tavaly az utolsó három hónapban 41,4 millió volt az MNB adatai szerint, ami 2,4-szerese az egy évvel korábbinak. Ennek köszönhetően a teljes, fizikai kereskedőknél lebonyolított fizetési kártyás vásárlási forgalom több mint 38 százaléka történt érintéses fizetéssel, ami az összérték közel 24 százalékát tette ki.

Bár Nyugat-Európához képest a volt szocialista országokban késve jelentek meg a modern fizetési módok, több helyen sikerült ebből előnyt kovácsolni. Így például Magyarország mellett

Lengyelországban és Szlovákiában is igen magas az érintéses kártyák száma, északi szomszédunknál például részesedésük már a múlt év elején elérte a kétharmadot. De gyorsan terjed a korszerű fizetési megoldás a magyar turisták egyik legkedveltebb úti céljának számító Horvátországban is, ahol 9 millió körül van a forgalomban lévő bankkártyák száma, és csak tavaly több mint három százalékkal nőtt az ATM-ek és az elfogadóhelyek mennyisége.

Egy-két pillanat múlva sípszó és felvillanó lámpák jelzik, ha a tranzakció sikeresen megtörténtForrás: MTI/Földi Imre

Jó tudni!

Ennek köszönhetően a legtöbb nagyobb városban találhatunk olyan üzletet, szállodát vagy szórakozóhelyet, ahol érintéses bankkártyával is lehet fizetni, azonban ha élni szeretnénk ezzel a lehetőséggel, azt célszerű előtte jelezni a pénztárosnak. A nagyobb üzletekben általában vannak olyan pénztárak, amelyeknél kizárólag bankkártyával lehet fizetni. Ha élni szeretnénk az érintéses kártyák legnagyobb előnyeivel, a kényelemmel és a gyorsasággal, érdemes ebbe a sorba állni, itt nem lassítják a haladást az apró után kutató vásárlók.

Emellett az utazás tervezésekor, amikor arról döntünk, hogy mennyi készpénzt váltunk, hasznos figyelembe venni, hogy külföldi bankkártyás fizetéskor mindig az adott napon érvényes árfolyam alapján történik meg az átváltás, vagyis akár olcsóbb is lehet ez a megoldás, mint a készpénzes.

Nem mindig elég

Érdemes ugyanakkor azt is figyelembe venni, hogy hasonlóan Magyarországhoz, Horvátországban is van egy limit, ami felett az érintés már nem elegendő, PIN-kódos ellenőrzésre is szükség van. Itthon ez az összeg 5000 forint, míg Horvátországban valamivel kevesebb, 100 kuna, vagyis jelenlegi árfolyamon nagyjából 4200 forint. A magyarok egy másik kedvelt célpontjánál, Spanyolországban is hódít az érintéses fizetés, ott 20 eurós limittel kell számolni a fizetéseknél.