A terrorizmus komoly csapást jelent a turizmusnak

Ócskavasként árulták, fegyvereket akartak belőle készíteni - Az Eiffel-torony nem mindennapi története
Párizs jelképe az Eiffel-torony
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban a terrorcselekmények és az erőszak különböző formái, illetve az egészségügyi kockázatok egyre nagyobb hatást gyakorolnak a globális turizmusra. Az amerikai turisták félelme már a számokban is jól érezhető.
Vágólapra másolva!

Tavaly a teljes turisztikai szektor mintegy 7,2 ezer milliárd dollárral járult hozzá a világgazdaság teljes kibocsátásához, és nagyjából 284 millió munkahelyet adott – idézi a CNBC a World Travel & Tourism Council adatait. Ehhez igen erősen hozzájárult az a 73,4 millió amerikai, aki tavaly külföldre utazott – a számuk majdnem 8 százalékkal nőtt egy év alatt. Ebben az évben viszont

az amerikai turisták döntését egyre jobban befolyásolja a terrortól való félelem,

ami már a számokon is meglátszik.

Növekvő bizonytalanság, csökkenő számok

Ahogy pedig az elmúlt hetekben az amerikai Külügyminisztérium az esetleges kockázatokra figyelmeztette a Törökországba és Európába utazókat, az amerikaiak majdnem negyede ma azt mondja, lefújja, elhalasztja vagy átszervezi az utazását – derül ki az Allianz Global Assistance éves indexéből. Az európai turizmus ráadásul már eddig is megszenvedte az erőszakos támadásokat.

Csak a francia turisztikai szektor 270 millió eurót bukott

a becslések szerint 2015 vége óta.

Számos amerikai turista átszervezi a nyaralását Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Mustafa Ciftci

Az Allianz adatai szerint az Isztambulba és Brüsszelbe utazó amerikaiak száma hatalmas zuhanást mutat, miközben egyre népszerűbbek az olyan, biztonságosabbnak ítélt területek, mint Írország. Ráadásul az USA turistái hajlandóak akár többet is fizetni azért, hogy biztonságosabbnak vélt célországokat válasszanak.

Zavarodott iparág

Mindez pedig a szektor normális működését is erősen befolyásolja. A repülőjegyek árai ugyanis az USA-ból Európába május végén és június elején szoktak tetőzni, majd ezt követően csökkenésnek indulnak. Idén viszont

az árak májusban és júniusban igen mered zuhanásokat mutattak.

Az Egyesült Államokból Nagy-Britanniába szóló oda-vissza repülőjegyek ára mintegy 35 százalékkal, 667 dollárra szakadt a májusi csúcshoz képest – derül ki a Hopper adataiból. Összevetve az idei árakat a tavalyi számokkal, az árak általánosan 31 százalékos esést mutatnak.

Az árak azonban az érme másik oldalán is változnak. Az utazó amerikaiak ugyanis egyre többet hajlandóak fizetni a prémium biztosítási szolgáltatásokért, melyek akár több száz dollárral is megnövelhetik a költségeket.