Összevesztek a bankok a dolláron

pénz dollár
2777213 01/22/2016 US dollars. Natalia Seliverstova/Sputnik
Vágólapra másolva!
Miközben a Goldman Sachs azt tanácsolja ügyfeleinek, vegyenek dollárt, ahogy a piac alulárazza az amerikai jegybank idei kamatemelésének lehetőségét, a Morgan Stanley szerint nem érdemes annyira sietni.
Vágólapra másolva!

Az amerikai dollár szépen ralizott, miután augusztus 5-én a vártnál jobb amerikai munkaerő-piaci adatok láttak napvilágot. A befektetők éppen ezért újra elkezdtek készülni arra, hogy a jegybank kamatot emelhet, a Goldman Sachs vezető devizastratégája, Robin Brooks, pedig hétfőn úgy nyilatkozott, 75 százalékos az esélye annak, hogy a Fed az év végéig szigorít, ami meghaladja az általános piaci várakozásokat – írja a Bloomberg.

A Morgan Stanley vezető devizastratégája viszont úgy látja, a foglalkoztatottak számának növekedése még nem lesz elég ahhoz, hogy az amerikai inflációs várakozások is emelkedjenek.

Középpontban a jegybank

A Goldmannál tehát strukturális alapokra hivatkozva állnak ki a dollár erősödése mellett, mivel megítélésük szerint a fő kérdés egyértelműen az lesz, hogy a Fed hogy viselkedik az év hátralévő részében. A bank érvelésének hátterében azon forgatókönyv áll, mely szerint

a piac alulárazza a szigorítás lehetőségét,

amely viszont egyre valószínűbb, ahogy a világ más nagy jegybankjai – mint a Bank of England – közben további élénkítéseket vetnek be.

Az euró/dollár árfolyam idei változása Forrás: Investing.com

Ezzel szemben a Morgan Stanley elemzője úgy gondolja, a dollár támogatása nem tart ki sokáig, mivel a Fed valószínűleg nem fog megelőző szándékkal kamatot emelni. A bank egyébként fenntartja azon várakozását, miszerint

az USA gazdasága az év további részében lassulni fog.

Árfolyamok és kilátások

A Bloomberg Dollar Spot Index egyébként 0,05 százalékos gyengülést mutatott közép-európai idő szerint kedd délelőtt, miután 0,3 százalékot erősödött augusztus 5-én. Ezzel párhuzamosan a zöldhasú minimális gyengülést mutatott az euróval és a japán jennel szemben egyaránt.

A dollár/jen árfolyam idei változása Forrás: Investing.com

A Bloomberg által megkérdezett elemzők medián várakozása szerint az amerikai deviza

az év végére 1,08-ig erősödhet az euróval, illetve 105-ig a jennel szemben.

Ezzel együtt a határidős piacok nagyjából 50 százalékos esélyt tulajdonítanak a Fed idei kamatemelésének, ami szignifikáns emelkedés a múlt heti 36 százalékhoz képest.