Támogatást kaphat iskolakezdésre a főnökétől

A magyar oktatási rendszer problémái - beszélgetés Nahalka Istvánnal
család
iskola diák tanár
Vágólapra másolva!
Az iskolakezdés közeledtével a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy e célra a munkáltató támogatást is adhat dolgozóinak.
Vágólapra másolva!

Az iskolakezdési támogatás béren kívüli juttatásmak minősül a NAV témában kiadott közleménye szerint. Ezt

a szülők tankönyv, taneszköz, ruha vásárlására használhatnak fel.

A támogatást – papír alapon vagy elektronikus formában kibocsátott – 2016. július 3-tól december 31-ig beváltható – utalvány formájában kaphatják azok, akiknek gyereke közoktatási intézményben tanul.

A munkáltató is hozzájárulhat dolgozói iskolakezdésével összefüggő költségekhez Forrás: Dreamstime

Kinek jár?

Erre a támogatásra az jogosult, aki közoktatásban tanuló gyereknek, tanulónak családi pótlékra vagy bármely uniós tagállamban hasonló ellátásra jogosult szülője, gyámja vagy annak vele közös háztartásban élő házastársa. A támogatáshoz

a munkahelyen kell nyilatkozni

arról, hogy a munkavállaló megfelel a feltételeknek.

Mennyi?

Az iskolakezdési támogatás összege tanulónként a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó összeg lehet, ennek alapján

2016-ban maximum 33 300 forint adható.

Több gyerek esetében ez az összeg többszöröződik. Először abban az évben adhatja e támogatást a munkáltató, amikor az igénylő gyermeke megkezdi általános iskolai tanulmányait.

E juttatás kedvezményesen adózik, az adót a munkáltatónak kell megfizetnie. Az adó alapja a juttatás 1,19-szerese. A dolgozónak fizetendő összeget 15 százalékos mértékű személyi jövedelemadó (szja) és 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás (echo) terheli. (Ez tehát azt jelenti, hogy 10 ezer forint dolgozónak járó juttatás után 1785 forint szjat és 1400 forint ehot kell fizetni.)