KSH: 7,3 százalékkal nőttek a nettó keresetek

forint, kifizetés, Áfa kifizetés, Áfapénzek visszafizetése
Vágólapra másolva!
A kedvező adóváltozások miatt is voltak 7,3 százalékkal magasabbak a nettó átlagkeresetek júniusban az egy évvel korábbi helyzethez viszonyítva a statisztikai hivatal szerint.
Vágólapra másolva!

Júniusban a bruttó átlagkereset 5,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel azelőtt,

a nettó átlagkereset a személyijövedelemadó-szabályok változása miatt 7,3 százalékkal nőtt.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 6,3 százalékkal nőtt a bruttó és 7,9 százalékkal a nettó keresetek átlagos összege - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Sok tényező közrejátszott

A mínusz 0,2 százalékos júniusi inflációt figyelembe véve a reálbérek a nettó keresetek növekedésénél jobban, 7,5, a közfoglalkoztatottak nélkül pedig 8,1 százalékkal nőttek.

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók kifizetett pótléka is hatással volt.

Az alkalmazásban állók létszáma a KSH szerint júniusban 2,775 millió volt, 70 ezerrel, 2,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél - 259 900 forint volt.

A KSH szerint júniusban 7,3 százalékkal voltak magasabb a nettó átlagkereset, mint egy éve Fotó: Hirling Bálint/Origo

A vállalkozásoknál 4,9 százalékkal volt magasabb az átlagos júniusi bruttó és 6,5 százalékkal a nettó átlagkereset a közfoglalkoztatottak nélkül.

A mezőgazdaságban 7,0, az iparban 5,0, az építőiparban pedig 5,4 százalékkal nőttek az átlagkeresetek,

ezzel a bruttó átlagkereset 280 ezer forint volt júniusban az iparban, 202 ezer az építőiparban és 207 ezer a mezőgazdaságban.