Kevesebben hagyták el az országot az év első felében

Vágólapra másolva!
Több lépcsőben orvosolható a munkaerőhiány, amelyre a béremelés mellett a versenyképesség, a hatékonyság növelése adhat választ. A statisztikák szerint az első fél évben csökkent az elvándorlás – közölte a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a lapnak elmondta: az elvándorlás, valamint az ebből eredő szakemberhiány nemcsak Magyarországot, de az egész közép-európai régiót sújtja. A hiány azonban hosszabb távon veszélybe sodorja a működőtőke beáramlását.

Hangsúlyozta, hogy első lépésben a képzés átalakítását kell megoldani, a szakképzés mellett az egész oktatásét. Az elvándorlás megfékezéséhez hozzájárulnak olyan szempontok is, mint az általános közérzet, a lakhatás megoldása. Emellett a felnőttképzés erősítésére is nagyobb súlyt kell helyezni, mivel ez a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiaci elhelyezéséhez is hozzájárul, ahol még több mint százezres munkaerő-tartalék van.

A kamara elnöke kiemelte: az itthon dolgozó munkaerő képzett és versenyképes, az elvándorlás pedig jelentősen lassult az első fél évben, mivel

a statisztikák szerint bár 31 ezren vándoroltak ki, 30 ezren visszaköltöztek Magyarországra.

A szakember szerint az uniós pénzek feltételeként elsődlegesen nem a létszámbővítést, hanem a hatékonyság, valamint a termelékenység növelését kellene ösztönözni. A harmadik lépcső a munkaerőhiány kezelésében a béremelés. Tavaly 6,5 százalékkal emelkedtek a reálbérek, az idei első fél évben pedig már 7,5 százalékkal.

A járulékcsökkentéssel kapcsolatban Parragh László óvatosságra intett. Úgy vélte, a közterhek mérséklése csak a gazdasági egyensúly megtartásával történhet, nagy mozgástere pedig sem a nyugdíj-, sem az egészségügyi kasszánál nincs a kormánynak.