Az egyre bővülő lakáshitelezés miatt nagy a verseny a piacon, és így az ajánlatok között is jelentősek a különbségek, hívja fel a figyelmet a BankRáció.hu szakértője. Egy 15 évre felvett 7 millió forintos lakáshitelnél akár 3,5 millió forintos eltérés lehet a visszafizetendő összegben. Bár olcsóbbak a változó kamatozású konstrukciók, aki kiszámítható törlesztést szeretne, annak az akár 5–15 évre fix törlesztésű hiteleket érdemes igényelnie.

Idén megtörtént a fordulat a lakáshitelezési piacon, az év első nyolc hónapjában az új lakáshitel-szerződések összege meghaladta a 300 milliárd forintot, ez pedig 45 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A fokozott érdeklődést mutatja az is, hogy a banki ajánlatok összehasonlításával foglalkozó BankRáció.hu-nál a lakáshitelek iránt érdeklődők száma 67 százalékkal emelkedett az év első nyolc hónapjában, írja közleményében a bankok ajánlatainak összehasonlításával foglalkozó portál.

LakásFotó: Szabó Gábor - Origo

„Az élénkülő piac fokozott versenyre készteti a bankokat, ám nem mindegy, hogy melyik banktól, és pontosan milyen hitelt vesznek fel a lakáshitel-igénylők. A különbségek ugyanis jelentősek” – közölte Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője. Szerinte egy 7 millió forintos 15 éves futamidőre felvett hitel esetében akár 3,5 millió forint különbség lehet a visszafizetendő összegben.

Óriási különbségek

A portál október elején érvényes ajánlatokat összehasonlító elemzése szerint az említett, 7 millió forintos hitelnél a legjobb ajánlat esetében 8,6 millió forintot kell visszafizetni 15 év alatt, ez kezdetben havi 48 ezer forintos havi törlesztést jelent. A legdrágább hitelkonstrukcióra pedig 15 év alatt 12,1 millió forintot kell visszafizetni, ez havi 66,3 ezer forintot jelent havonta.

Változó vagy fix törlesztőrészletek?

Gergely Péter szerint azonban nagyon fontos, hogy a szóban forgó legolcsóbb és legdrágább hitelnél csak a felvett összeg és a futamidő azonos, ám a visszafizetendő összegben látható jelentős különbségben nemcsak a bankok közötti különbség játszik szerepet, hanem a kamatperiódus is. Bár a változó kamatozású, 3, 6 vagy 12 hónapos kamatperiódusú hitelek kezdetben olcsóbbak, ha változik a kamat, akkor módosulhat a havi törlesztés. A hitel futamideje alatt esetlegesen bekövetkező alapkamat-emelés ugyanis növelheti a törlesztőrészletet” – tette hozzá a szakértő.

Ha emelkedik az alapkamat, nőhet a törlesztő isForrás: Picture-Alliance/AFP/Frank May

Igényelhetőek azonban hosszabb távra, 5-15 évre fix törlesztőrészletű hitelek, ezeknél minden hónapban ugyanannyit kell fizetni az adott időtávon, írja a BankRáció.hu. „Ugyanakkor aki ezek mellett dönt, annak is érdemesebb szétnézni a kínálatban, mert az 5-15 évre fix törlesztőrészletű hiteleknél is számottevő, akár 2 millió forint lehet a különbség a teljes visszafizetendő összegben. Ezért nem csak a saját banktól érdemes ajánlatot kérni, mert másik bank is kínálhat jobb feltételeket, az utánajárással pedig milliókat spórolhatunk” – közölte a szakember.