25 százalékkal is többet érhet lakása

2016.10.13. 09:32

Tovább folytatódott az áremelkedés az ingatlanpiacon: az új lakásoknál 14 százalékos árnövekedés volt, a kínálat 30 százalékkal bővült. A használtaknál 33 százalékkal emelkedtek az árak, a telkekért pedig 5 százalékkal kérnek többet – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből, amely több mint 70 ezer hirdetés adatai alapján vetette össze a jelenlegi árakat az egy, illetve két évvel ezelőtti átlagokkal.

Az Ingatlan.com szerint a lakóingatlanok drágulása miatt a háztartások vagyona jelentősen emelkedett, a jövőben pedig az új lakások pörgethetik tovább a piacot.

Az új és használt lakások mellett a telkek is drágultak 2015 és 2014 októberéhez képest. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az ingatlanpiaci drágulásról azt mondta, hogy az árnövekedés nemcsak azt jelenti, hogy a vevőknek többek kell fizetniük egy-egy lakóingatlanért, hanem a drágulás miatt a saját vagyonuk értéke is emelkedett.

A magyarországi és lettországi lakások drágultak a legnagyobb mértékben az idei év második negyedévébendreamstime

"Aki például tavaly októberben vett egy budapesti lakást, az 25 százalékos vagyonnövekedést érhetett el.Más kérdés, hogy ezt csak egy esetleges eladásnál realizálhatja. Ráadásul, ha a pénzből hasonló környéken másik ingatlant szeretne venni, akkor a kiszemelt lakásért is többet kell fizetnie" – mondta Balogh László.

Utalt arra is, hogy október elején jelent meg az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat friss jelentése, amely szerint az európai országok között a magyarországi és lettországi lakások drágultak a legnagyobb mértékben az idei év második negyedévében.

Meglódult az új lakások piaca

Az Ingatlan.com elemzése szerint – a fővárost, a megyeszékhelyeket és megyei jogú városokat nézve – megindult a bővülés az új lakások piacán. A kínálat idén október elején 30 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. Az átlagos négyzetméterár a vizsgált települések körében 16 százalékkal 492 ezer forintra emelkedett egy év alatt, míg az ezt megelőző évben is 13 százalékos volt a növekedés. "Az új lakások piacán látható jelentős kínálatbővülésre számítani lehetett, az első fél évben ugyanis 237 százalékkal nőtt az új lakásokra kiadott építési engedélyek száma. Sok lakás persze még nincs kész, csak indulóban vagy folyamatban van a fejlesztés, de már tervezőasztal mellől is értékesítik őket" – tette hozzá az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Budapest a legdrágábbdreamstime

Az új lakások piacán belül Budapest a legdrágább, ráadásul itt majdnem 40 százalékkal bővült a kínálat is. Az átlagos négyzetméterár 582 ezer forintra nőtt a fővárosban, ami 15 százalékos éves növekedést jelent, a két évvel korábbi átlaghoz mérten pedig több mint 30 százalékos drágulásnak felel meg. Mindez azt is jelzi, hogy folyamatos az áremelkedés az új lakások piacán. A nagyobb vidéki városokban is emelkedtek az új építésű lakások árai: Debrecenben 367 ezer forint, Kecskeméten 399 ezer forint, Győrben pedig 376 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár október elején.

Tovább drágultak a használt lakások

A 10 ezer főnél nagyobb településeken levő használt lakások országos átlagos négyzetméterára országos viszonylatban 346 ezer forintra rúgott, ami éves szinten 33 százalékos drágulásnak felel meg, 2014 októberéhez képest pedig több mint 50 százalékot jelent. A használt lakások szegmensében is a fővárosban a legmagasabbak az árak, 444 ezer forintra nőtt a négyzetméterár, ez tavaly októberhez képest 25 százalékos, 2014 októberéhez viszonyítva pedig 55 százalékos drágulást mutat.

Szegeden és Kecskeméten több mint 20 százalékkal nőttek az átlagos négyzetméterárak 236 ezer, illetve 251 ezer forintra, Veszprémben 30 százalékos volt az áremelkedés, itt 273 ezer forintos négyzetméteráron kínálják eladásra a lakásokat. A használt lakások tekintetében Győr lett a legdrágább vidéki város: 10,8 százalékos éves áremelkedés után, 293 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.