Csaknem duplaannyit főzettek belőle idén, mint tavaly. Január eleje és június vége között 1,8 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő mennyiségű párlatot adtak ki az ország szeszfőzdéi. 

A korábbi idők csökkenése után idén újra felerősödött a kereslet – írja a Magyar Idők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataira hivatkozva. Január eleje és június vége között 1,8 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő mennyiségű párlatot adtak ki az ország szeszfőzdéi; ez majdnem a duplája a 2015 első félévi egymillió liternek. A pálinkafőzés dandárja pedig minden évben az őszi–téli időszakra esik. 

Fellendült a szeszfőzdék forgalmaForrás: MTI/Földi Imre

Egy szabolcsi szeszfőzde tulajdonosa arról beszél a cikkben, hogy miután uniós nyomásra megszűnt a pálinkafőzés adómentessége, tavaly megcsappant a kereslet. Sokakat elriasztott, hogy míg korábban csak a főzés árát kellett leróniuk, a múlt évben már a szeszadóval is számolni kellett. Az ügyfelek egy része azóta visszatért.

A lap idézi Suller Attilát, a NAV sajtófőnökét, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy január óta úgynevezett párlatadójegyet kell vásárolniuk azoknak, akik otthon főznének pálinkát. Az év első felében a főzni vágyók majdnem huszonötezer jegyet váltottak ki, ez 17 millió forintot hozott az államkasszának.

Már nemcsak az adóhatóság, hanem az önkormányzatok is ellenőrzik az otthoni pálinkafőzés szabályainak betartását.

2010-ben a Fidesz–KDNP-kormány határozott úgy, hogy adómentességet garantál az italkészítésnek. A következő évben azonban az unió kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, majd az Európai Bíróság döntése miatt a törvényhozásnak változtatnia kellett a szabályozáson.