Nyertesekből vesztesek

Afrika Africa
People queue with jerrycans to buy fuel at Mobil filling station in Lagos, on May 21, 2015. Long queues formed at petrol stations across oil-rich Nigeria on May 21 following a row over subsidy payment to petrol importers as well as sale of government oil blocks to private investors, union officials said. AFP PHOTO/PIUS UTOMI EKPEI / AFP PHOTO / PIUS UTOMI EKPEI
Vágólapra másolva!
Recesszióba taszította az afrikai olajexportőr államokat a tartósan alacsony olajár: a korábban 6-8 százalékkal bővülő gazdaságok idén eladósodással és magas inflációval küszködnek és jövőre is csak minimálisan javulhat a helyzetük, olvasható a Nemzetközi Valutaalap mai jelentéséből. A nyersanyagokra rászoruló, és gazdaságilag több lábon álló országok azonban közel hat százalékos növekedést könyvelhetnek el.
Vágólapra másolva!

Az olajárak esése megfordította a gazdasági fejlődés tendenciáit a Szaharától délre fekvő afrikai államokban:

a tegnap nyertesei mára vesztes pozícióba kerültek és kiderült, milyen kevés ország képes önállóan is megállni a saját lábán a fő bevételi forrásuk megcsappanása ellenére.

Az olajban gazdag országok idén recesszióba fordulnak, és a tavalyi gyenge évhez képest is mínusz 1,3-1,7 százalékos csökkenést mutatnak.

Ez egyébként 22 éve nem látott visszaesést jelent,

és óriási visszalépés a 2010 és 2014 közötti öt-hét százalékos GDP emelkedéshez képest.

Benzinért állnak sorban Lagosban, Nigériában Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

A legsúlyosabb helyzet Afrika legnépesebb országában, Nigériában alakult ki, ahol a korábbi hatalmas olajbevételek ellenére sem sikerült több lábra állítani a gazdaságot, de más, a nyersanyag-exporttól túlzottan függő országban (Kongói Demokratikus Köztársaság, Ghána, Zimbabwe, Zambia) is nagyot zuhant a gazdaság teljesítménye.

2013 óta az olaj és a vasérc ára közel felére esett vissza,

de több mint 20 százalékot veszített értékéből a réz, a szén és az egyes dél-nyugat-afrikai államban kulcsfontosságúnak számító gyémánt is.

Olajkitermelés Nigériában Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

A helyzet fonákja, hogy a nem olajexportőr országok ugyanakkor jócskán profitálnak az alacsony olaj- és nyersanyag árakból, és

idén is hat-nyolc százalékos gazdasági növekedéssel kalkulálhatnak,

amit jövőre is fenntarthatnak - írják a Valutaalap szakértői.

Igaz, a magas GDP-növekedést tükröző számok igencsak megtévesztőek lehetnek, több államban ugyanis kifejezetten alacsony a tavalyi teljesítmény, amihez képest mérik az idén elért fejlődést. Jó példa erre Etiópia, Eritreia, Malawi, Tanzánia vagy Uganda,

ahol az évek óta tartó impozáns GDP-növekedés ellenére is alig érzékelhető fejlődés a gazdaságban.

Egy-egy GDP-adat önmagában véve amúgy is csalóka képet adhat, de ez Afrikában különösen igaz, ezért itt sokkal inkább az egy főre eső GDP-t érdemes nézni. Márpedig ebből a szempontból a Szaharától délre eső régió egésze mínuszba fordul idén, az átlagot annyira lehúzzák a nyersanyag kivitelből élő országok.

Zöldség- és gyümölcspiac Burkina Faso fővárosában, Ouagadougou-ban Forrás: AFP/SIA KAMBOU/Sia Kambou

Az elemzés kiemeli, hogy

az olajárak csökkenéséből fakadó visszaesés most ért el az olajhoz nem kapcsolódó összes szektorba, vagyis végigfutott az egész gazdaságon.

Az IMF elemzői arra figyelmeztetnek, hogy az olajban gazdag országok már akkor elengedték a költségvetésüket és az államadósságot, amikor még lehetett volna miből takarékoskodni és félrerakni a rosszabb napokra, és nem hozták meg a gazdasági szerkezetátalakító lépéseket, amivel csökkenthették volna az export-csökkenés okozta károkat.