Kedves Microsoft! – Ezt a nyílt levelet tanítani kéne

Stewart Butterfly
Vágólapra másolva!
„Az érzés, amikor arra gondolsz, kéne venni egy egészoldalas hirdetést a Timesban, és írni egy nyílt levelet, majd meg is tenni" – ezzel posztolta a Twitteren Stewart Butterfield, milyen a nagyfiúk asztalánál megszólalni, csak mert megteheti, és mert fontos, amit mondani akar. Ami azt illeti, olyan fontos, hogy egyenesen az asztalfőnek címezte kiselőadását. Ahol nem kisebb nagyfiú, maga a Microsoft ül.
Vágólapra másolva!

Az Üzletrész szűk két éve, tavaly február óta követi figyelemmel a Slack útját. Ez az az app, amelyik macsetével vág rendet a munkahelyi kommunikáció elburjánzó dzsungelében – a belső körös levelezés, a csatolmányok, a Facebook csoport, az üzenetalkalmazások tényleg gyorsan bárki fejére nőnek.

A fonalat könnyű elveszteni, ami az időt felzabálja, az idegrendszert borotválja.

Ezért nő olyan rohamosan a Slack-felhasználók száma.

Stewart Butterfield szinte viccből találta ki az alkalmazást, és valamire nagyon ráéreztek, mint ezt a Microsoftnak a lehető legszellemesebb stílusban írt nyílt leveléből is láthatjuk.

Stewart Butterfield Forrás: Wikimedia Commons

Az előzmények

Idén márciusban a Microsoft már-már felvásárolta a Slacket 8 milliárd dollárért. Aztán Bill Gates és Satya Nadella úgy döntött, inkább házon belül fejlesztenek egy hasonló alkalmazást. Ez történt meg most, piacra is dobták. A neve Team, írja a Business Insider, és tényleg egészen úgy működik, mint a Slack.

Stewart Butterfield pedig nem volt rest vásárolni egy teljes kolumnát a Timesban, és abban reagálni.

De tényleg

Ha a Slack alapítója gesztusa ismerős, okkal: 1981-ben az Apple a Wall Street Journalben, szintén hirdetésben üdvözölte az IBM megjelenését a személyi számítógépek piacán. Így kezdődött:

„Üdvözlünk, IBM, de tényleg."


Azt hinnéd, levél, közben bokszmeccs

Steart Butterfield ezzel indítja a köszöntést:

„Kedves Microsoft,

azta. Micsoda hír! Gratulálunk a bejelentéshez. Minket őszinte izgalommal tölt el, hogy felbukkant egy versenytárs. Néhány évvel ezelőtt rájöttünk, hogy olyan nyilvánvalóan megéri átállni a Slackre, az előnyei pedig annyira lenyűgözők, hogy egy évtizeden belül minden vállalkozás a mi termékünket fogja használni, „vagy valami nagyon hasonlót". Minket igazol, hogy ti is eljutottatok erre a gondolatra. És bár – most őszinte leszek – kicsit rémisztő, tudjuk, hogy az élhetőbb jövőt gyorsítja fel.
Mindazonáltal az ügy nehezebb, mint amilyennek látszik.

Most, hogy ti is kihoztatok „valami nagyon hasonlót", adnánk néhány baráti jótanácsot."

Kicsit bonyolultabb, mint amilyennek látszik

A Slack sikeréhez hasonló sikerért nem elég lemásolni a Slack elemeit, viszi be az első jobbhorgot Butterfield. Nem azért gyűlt össze olyan gyorsan sok millió felhasználó, amit az app azonnal nyújt.

Mélyebb okai vannak.

A vállalkozói szoftverfejlesztésben egyáltalán nem általános az a figyelmesség, az a kézműves gondosság, amely nélkülözhetetlen, ha valaki igazán forradalmasítani akarja a kommunikációt. Minden feature-nél lényegesebb az, milyen messzire megy el a cég a valódi segítségben.

Nehéz dolog a kommunikáció, de emberi lények között a legalapvetőbb folyamat. Ők olyan cég, amely kiemelten ügyel a részletekre, folytatja az alapító. Az, amit a Slack nyújt, csak nyílt platformon lehetséges. „Rengeteg munkát fektetünk abba, hogy minél elegánsabb és kreatívabb módszerekkel ötvözzük a Slacket más szoftverekkel" – írja: a Slacken van egy üzleti alkalmazásáruház, 750 harmadik féllel.

De több ezret fejlesztettek a saját ügyfeleik, és állításuk szerint a Slacket használó csapatok legalább 6 millió applkációt töltöttek le, éppen a Slackkel megkönnyített munkához.


És ekkor elegánsan, ahogy az a levél egészére jellemző, jön a mélyütés. „Mi mélyen elkötelezettek vagyunk abban, hogy a felhasználóinknak minden egyes eszköz a lehető legnagyobb élményt nyújtsa, függetlenül attól, ki gyártotta őket. Tudjuk, hogy nálatok nem egészen a szép játékstílus a modus operandi, de nyílt platform nélkül ez nem fog működni."

Aztán, mielőtt a bíró rászámolhatna a félájultan még feltápászkodó Microsoftra, ejt néhány szót a szeretetről. Kimondja, hogy

radikálisan meg kell újítaniuk a supportot (ebben a pillanatban körülbelül négymilliárd Office-felhasználó szeme lábad könnybe),

és viszi tovább a sorozást: a Slack-fejlesztők nem ismerik azt a kifejzést, hogy túl kis feladat. Ha egy ügyfél problémát posztol a Twitteren, presztizskérdés, hogy még aznap megoldják. Ami pedig a dizájnt illeti (hallod, Microsoft?), konstans sprintben élnek. Figyelmesek, emberségesek, remek a humoruk. Nem csak duma, hogy egyszerűbbé, kellemesebbé és hatékonyabbá akarják tenni az emberek életét. Szeretik a munkájukat.ű

De nem azért találtuk magunkat ökölvívó mérkőzésen a levél olvasása közben, hogy elmaradjon a K.O. A Slack egyhamar nem tűnik el, mondja Butterfield. A vállalkozás profilja nem számít,

szerkesztőségek, építési vállalkozók, fejlesztők, filmesek, ügyvédi irodák, reklámügynökségek hagyatkoznak rá Amerikaszerte.

Ez az egyetlen munkahelyi szoftver, amelyet hasonló odaadással használ a késő esti standupos és a compliance-menedzser. De az igazság az, hogy a Slack még csak most kezd ráérezni a ritmusra.
„Szóval Isten hozott a forradalomban, Microsoft, örülünk, hogy veletek együtt fogjuk kialakítani az új termékkategóriát. Sok mindent bámulunk a munkátokban, tudjuk, hogy méltó ellenfél lesztek. Biztosra vesszük, hogy lesz sok saját ötletetek. Ami minket illet, itt vagyunk és készen állunk.
Barátaitok a Slacknél"

Hát, érdekes volna elolvasni Nadelláék válaszát.