A péntek fekete, a bérmegállapodás új

erzsébet utalvány fizetés Nemzeti Üdülési Alapítvány Adni jó! Árpádházi Szent Erzsébet
Budapest, 2012. január 20. Erzsébet-utalványok a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány Adni jó! Árpádházi Szent Erzsébet gyermekrajz-pályázatának díjátadó ünnepségén, az Országházban. Az első helyezett rajz rákerül az utalványt tartalmazó borítékokra. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Megállapodtak a jövő évi bérekről, jelentős változások jönnek a cafeteriában. Az e heti péntek pedig fekete. Ez történt a héten a gazdaságban. 
Vágólapra másolva!

Mindenki elment a falig

Aláírták a 2017-2018-as bérmegállapodást a kormány, a munkaadók és a munkavállalók képviselői. A kemény egyeztetések végén abban állapodtak meg, hogy jövőre a minimálbér 15, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal nő, míg a munkáltatói járulékok 5 százalékkal csökkennek. 2018-ban a minimálbér további 8, a bérminimum pedig 12 százalékkal emelkedik, a járulékok két százalékkal csökkennek. A kormány vállalta azt is, hogy

jövőre a társasági nyereségadó egységesen 9 százalékra csökken

az eddigi 19 és 10 százalékról.

A bérmegállapodás ünnepélyes aláírása Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mérlegre tették a fizetéseket

A 40 körüli munkavállalók keresik a legtöbbet, a legkevesebb fizetésre pedig az 55 év felettiek és a pályakezdők számíthatnak Magyarországon. A fiataloknak a fizetés, az idősebbeknek a biztonság a fontosabb. Ez derült ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu online bérfelmérés legújabb kutatásából.

A legtöbbet a 35–44 éves munkavállalók keresik, bruttó átlagfizetésük 345 ezer forint. A pályakezdők a tapasztalatlanságuk miatt, az idősebb dolgozók pedig a korukat érintő megkülönböztetés miatt kerülnek hátrányos helyzetbe.

A cafeteria nem a régi már

Elfogadta az Országgyűlés a 2017-re vonatkozó új cafeteriaszabályokat.

Magasabb teherrel adóznak eszerint az eddig népszerű elemek, mint az Erzsébet-utalvány és az önkéntes pénztári megtakarítások is.

Változik Forrás: MTI/Soós Lajos

Viszont új elem, hogy 100 ezer forintig készpénz is adható.

2017-ben majd a béren kívüli juttatások értékének 1,18-szorosára kell 15 százalék személyi jövedelemadót és 14 százalék ehót fizetni. A jelenlegi tervek szerint 2017. január elsejétől változik a nyugdíj-előtakarékosságot, az egészséget és az egészségmegőrzést támogató béren kívüli juttatások adózása.

Még mindig hegymenetben az e-kereskedelem

Akár a csomagforgalom harmadát is kitehetik az internetről rendelt termékek, a webes kiskereskedelem felfutása pedig a futárcégek bővülését is táplálja. Tavaly mintegy 45 milliárd küldeményt szállítottak Magyarországon, és nem valószínű, hogy komolyan megtorpan a korábbi évek növekedése.

Az év utolsó hónapjaiban felpörög a csomagküldési piac, az átlagoshoz képest megduplázódik a napi csomagforgalom.

Egyre többet vesznek külföldről a neten Forrás: Dreamstime

A hazai online kereskedők 73-74 százaléka valamilyen futárszolgálatot vesz igénybe, hogy termékeit eljuttassa a vevőkhöz.

Egyre gyakoribb a külföldről történő rendelés, bár az online vevők kétharmada még sosem vásárolt külföldről, további 10 százalék pedig csupán egyszer. Azt a témával foglalkozó több szakember is kiemeli, hogy bár az alacsony ár még mindig fontos szempont a neten vásárló magyaroknak, korántsem ez az egyetlen.

Házhoz megy az Auchan

Elindult az Auchan házhozszállítási szolgáltatása. Budapesten az I., II., XI., XII., XXII. kerületben élők kérhetik a webáruházban kiválasztott termék házhoz szállítását. Az agglomerációban pedig Érdre, Budaörsre, Törökbálintra szállít a multi - tudta meg az Origo.

Ez egy csendes nyitás, mondta az Auchan kommunikációs vezetője.

Elindul az Auchan webáruháza Forrás: Felhasználó

A webáruházban 14 ezer termék közül lehet választani,

és ez a szám hónapról hónapra az igényeknek megfelelően növekedni fog. Az online vásárlóknak először regisztrálniuk kell az Auchan weboldalán, a bizalomkártyás pontok a netes vásárlás során is gyűjthetők.

Akkor sem kell aggódni, ha a kiválasztott termék esetleg nincs raktáron, mert egy helyettesítő terméket is meg lehet jelölni. Kiszállítási idősávot, ami kétórás, legkorábban a rendelés leadását követő napra lehet foglalni. A szabad időpontok között akár két hétre előre le lehet foglalni a házhoz szállítást.

Fekete péntek

Pénteken nálunk is számos webáruház indított óriási akciókat amerikai mintára. Az úgynevezett black friday már kétségkívül az adventi készülődés egyik igazi kereskedelmi dobása, amelynek a lényege, hogy a hálaadást követő héten a boltok kisöpörjék a bennmaradt árukészletet az interneten.

Tömegben vásárolni ugyanis csak kevés ember szeret, a világhálón viszont kényelmesen meg lehet vásárolni számos terméket a karácsonyfa alá. A statisztikák szerint a neten vásárlók közül minden második fizetett már bankkártyával az áruért.

Ingyenforintok az önkéntes nyugdíjpénztáraknál

A közvélemény-kutatások rendre azt hozzák ki, az emberek tisztában vannak azzal, hogy nem lesz elég az állami nyugdíj, mégsem tesznek semmit. Pedig a biztonság előteremtése nem kíván óriási áldozatot, kiváló megtakarítási formák állnak rendelkezésre. Most az önkéntes nyugdíjpénztárakat vizsgáltuk és kiderült, hogy nagyon is olcsónak számítanak. Ennek fényében kár lenne elvesztegetni az állami ingyenforintokat, amelyek értéke egy évben a 150 ezret is elérheti.

Több formában is lehet takarékoskodni a nyugdíjra.

Megnéztük, hogy a legnagyobb 6 pénztárnál mekkora költség terhelhet bennünket, különböző befizetési összegeknél.

Megkérhetik az autós áram árát

Versenypiaci szolgáltatássá tehetik 2018-tól a villanyautók feltöltését, és bár hatósági árat nem szabna meg a kormány, hamarosan vége lesz a villanyautók ingyenes töltésének.

Várhatóan 2017 végére elkészíti a Nemzetgazdasági Minisztérium az elektromos autók által vételezhető áram árszabályozását. Ám amíg nincsenek meg az új tarifák, addig

a kereskedők nem kérhetnek pénzt a töltésért,

vagyis ingyen tankolható az áram az országban egyre több helyen üzembe helyezett töltőberendezéseken.

Tesla Model 3 Forrás: Tesla

Mivel a tankolás díja nemcsak az áram díját, hanem egyéb költségeket - töltőamortizáció, kapacitás rendelkezésre tartása, karbantartási, ügyfélszolgálati és a parkolóhelyhez kapcsolódó költségek - is tartalmazza, "a hatósági ár bevezetése nem indokolt".

Új parkoló a reptéri taxisoknak

Új, 210 férőhelyes parkolót adott át a taxisoknak a Budapest Airport a Liszt Ferenc repülőtér 2-es terminálja mellett. Az úgynevezett pufferparkoló nagyobb területen jobb körülményeket biztosít a fuvarozóknak, ráadásul a repülőtéri úthálózatba is előnyösebben csatlakozik.