Egyre több legális cigaretta fogy

2016.12.08. 09:26

Az adózatlan cigaretta aránya a teljes cigarettapiac százalékában az előző évben mért 10,7 százalékhoz képest 6,4 százalékra csökkent - ez derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet üres cigarettásdoboz kutatásából.

A feketepiac kínálatában jelentős szerkezeti változás is megfigyelhető: ismét Ukrajna lett az illegális dohánytermékek első számú forrása, míg a Belarusz Köztársaságból származó termékek arányának visszaesése szembetűnő.

A forgalmazási adatok azt mutatják, hogy a feketepiacról kiszoruló kereslet a legális csatornákba terelődött: az eddigi adatok alapján a 2016. évi legális cigarettapiacon 4 százalékkal magasabb a forgalom,mint a tavalyi év azonos időszakában, és a fogyasztási dohány piaca is növekszik.

A NAV munkatársai napi 600 ezer szál illegális cigit foglatak le 2016-banFotó: Tuba Zoltán [origo]

Szakértők a csökkenés okait részben makrogazdasági tényezőkre, részben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal erőfeszítéseinek sikerességére vezetik vissza, és még arra, hogy nőttek a bérek, ezért többet költöttek cigarettára a dohányosok.

A NAV adatai szerint 2016-ban naponta több mint 600 ezer szál illegális piacra szánt cigarettát foglalt le az adóhatóság.