A nagyok uralják a feltörekvő devizapiacot

deviza jüan dollár valuta
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Miután a Goldman Sachs volt az első, ahol elkezdték használni egykor a BRIC rövidítést, a banknál most úgy látják a feltörekvő devizapiacokon a befektetőknek érdemes a legnagyobbaknál maradniuk. Némi módosítással azonban, ugyanis a „C" most kikerült a javaslatok közül.
Vágólapra másolva!

A devizapiaci befektetők jól járhatnak, ha a BRICS országok klasszikus feltörekvő piacaira, nevezetesen Brazíliára, Oroszországra, Indiára és Dél-Afrikára fogadnak ebben az évben. A Kínát jelző „C" azonban kiesett, mivel a Goldman szerint a tavalyi év folytatásaként a jüan 2017-ben is gyengülhet – írja a Bloomberg.

A bank csapata úgy számol, hogy

a kínai fizetőeszköz az év végére 7,3 százalékot gyengül majd a dollár ellenében,

ami pesszimistább jóslat a Bloomberg által mért várakozások 7,16 százalékos mediánjánál.

Amerikai veszélyek

Kína, Dél-Korea és más ázsiai gazdaságok ugyanis sokkal jobban ki vannak szolgáltatva Donald Trump protekcionista politikájának és az átalakuló szabályozásoknak. Ezzel szemben Brazília, Oroszország, India és Dél-Afrika kevésbé van kitéve az ezekből fakadó kockázatoknak – mondják a bank elemzői.

Donald Trump komoly kockázati tényező lehet a devizapiacok számára Forrás: AFP/2015 Getty Images/Scott Olson

Ennek hátterében az áll, hogy az egyes gazdaságokból az USA-ba érkező import sokkal kisebb közvetlen hatást gyakorol az amerikai munkaerőpiacra. Ezért ezeket

feltehetően kevésbé érintik majd a kereskedelmi korlátozások.

A nagyoknál az előny

Ezzel párhuzamosan a négy preferált gazdaság kapcsán az elemzők kiemelték a javuló fizetési mérlegeket, az infláció csökkenő pályáját, a vonzó reálhozamokat, valamit az idén erősödő növekedési kilátásokat is.

Hozzátették, a feltörekvő piaci long pozíciók olyan Japánon kívüli ázsiai eszközökkel támogathatók, mint a dél-koreai won, a szingapúri dollár vagy a maláj ringgit, de izgalmasak a dolláron kívüli fejlett devizák is, mint az euró, a jen vagy a font.

A jüan jövője

Mindazonáltal a Goldmannál azt is megjegyezték, hogy a jüan akár 7,3 százalékot meghaladó mértékben is gyengülhet ebben az évben az amerikai dollárral szemben.

Kockázati tényezőként tekintenek ugyanis a fokozódó tőkekiáramlásra vagy a leértékelésre,

melyek reakcióként szolgálhatnak a Trumptól várt protekcionista intézkedésekre.

A dollár/jüan árfolyam változása Forrás: Investing.com

A gyenge jüan akkor kínálhat kedvező beszállási lehetőségeket, amikor a Kínával kapcsolatos aggodalmak lekerülnek a radarról, vagy miután egyes időszakos intervenciók kitakarítják a gyengülésre felvett spekulatív pozíciókat – jelezték az elemzők.