Bajban lesznek a biztosítók, ha ez a példa ragadós

feketemunka, építőmunkások egy párizsi építkezésen
Vágólapra másolva!
Az idei évtől minden fővállalkozó építőipari kivitelezőnek felelősségbiztosítással kell rendelkeznie már a kivitelezési szerződés megkötéskor. A januárban hatályba lépő kormányrendelet (353/2016. XI.18.) kiterjed a családi házak építésére és felújításokra is. Miután nem volt versenyképes piaci ajánlat, a Magyar Építőipari Szakemberek Közössége kedvezményes csoportos felelősségbiztosítási programot indított az építőipari szakemberek számára.
Vágólapra másolva!

„A rendelet céljával és szellemiségével egyet értünk, azonban úgy érezzük, hogy ezúttal

Megkérdeztük a szakembereket, majd megvizsgáltuk a piacon elérhető biztosítási díjakat és azt találtuk, hogy irreálisan magasak" – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője, a Magyar Építőipari Szakemberek Közösség alapítója.

Csoportos biztosítási megoldás

Egy több száz ezer forintos biztosítási összeg nem életszerű egy olyan szakember esetében, aki évente pár tízmillió forintot termel. Pedig ilyen szakemberből nagyon sok van, főleg a burkolók és kőművesek között. Csakhogy biztosítás nélkül nem kezdődhet meg a munka. Így nem várhatták amíg a piac megmozdul, maguk kerestek megoldást.

Csoportos biztosítási megoldás az építőipari vállalkozásoknak Forrás: AFP/Roger Rozencwajg

Végül a Colonnade Biztosítóval együttműködve készült egy a szakemberek igényeire szabott csoportos biztosítási megoldás, amely nagyságrendekkel kedvezőbb a piacon található más konstrukcióknál.

Mit ír elő a törvény?

A kormányrendeletben több kritériumnak is meg kell felelni. Egyrészt

tevékenységi felelősségbiztosítással kell rendelkezni,

amely a harmadik személynek okozott dologi vagy személyi sérülésekre terjed ki. Ilyen például, ha egy leeső szerszám kárt tesz egy parkoló autóban, vagy egy járókelő megsérül.

Másrészt

rendelkezni kell szolgáltatói felelősségbiztosítással,

ami az esetleges hibás teljesítés miatti károkra terjed ki. Például ha egy fürdőszoba burkolása nem megfelelő és emiatt elázik az alsó szomszéd, a biztosító megtérítheti a beázás helyreállításának költségeit.

Ki veheti igénybe a kedvezményes kivitelezői biztosítást?

A kedvezményes biztosítást minden olyan magyar építőipari szakember, valamint kivitelező vállalkozás igénybe veheti, amely csatlakozott, vagy csatlakozik a Magyar Építőipari Szakemberek Közösséghez.