A lengyelek még nem vezetik be az eurót

Beata Szydlo meets the Prime Minister of Ireland Enda Kenny 2017 Beata Szydlo DIPLOMACY CEREMONY EU Enda Kenny Enda Kenny Poland Ireland Irish Irish PM Irish Prime Minister KPRM Kenny Poland Kenny Polish Visit Kenny Szydko PM Office POLSKA Poland Polish P
Beata Szydlo, lengyel kormányfőhelyettes.
Vágólapra másolva!
A hivatalban lévő lengyel kormány a jelenlegi ciklusban nem fogja kezdeményezni az euró bevezetését - jelentette ki Henryk Kowalczyk, az Állandó Miniszterelnöki Tanács elnöke.
Vágólapra másolva!

A politikus az euró bevezetéséről úgy fogalmazott, hogy az ország gazdasági fejlettségének jelenlegi szintjén az nem lenne indokolt. Hangsúlyozta:

az eurót csak akkor vezetik be, ha a lengyelországi bérek vásárlóereje már kellőképpen megközelíti az euróövezeti bérek vásárlóerejét.

Ehhez a lengyelországi átlagbérnek el kell érnie a havi 10 ezer zlotyt, (2350 euró), ami véleménye szerint úgy hét-nyolc év múlva következhet be.

A lengyel kormányfő Beata Szydlo Forrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

"Beata Szydlo kabinetje egészen biztosan nem fog belevágni az euró bevezetésébe a jelenlegi kormányzati ciklus alatt" - szögezte le Henryk Kowalczyk, hozzátéve, hogy a következő kormányzati ciklusban viszont már bármi megtörténhet.