A hagyományos vulkáni termálkutaknál sokkal több energia nyerhető

geotermikus erőmű
A hellisheidi erőmű a világ legnagyobb geotermikus létesítménye
Vágólapra másolva!
Izland jelenleg a világ egyetlen olyan országa, amely energiagazdálkodását kizárólag megújuló forrásokra támaszkodva oldja meg. Most mélységi rekordot döntöttek: 4659 méterrel fúrtak a felszín alá geotermikus energiáért a Thor-program keretében.
Vágólapra másolva!

A skandináv viharistenről, Thorról kapta nevét az a projekt, melynek keretében az izlandiak újabb és újabb mélységeket hódítanak meg a geotermikus energiáért.

A szigetország az egyetlen, ahol minden energiaszolgáltatási feladatot megújulókkal oldanak meg.

A geotermikus energia ebből 25 százalékkal részesedik, ám ez így is hatalmas siker. Az autók szén-dioxid kibocsátása azonban még nagyon magas, és a növekvő idegenforgalom is terheli az egzotikus természeti adottságú sziget környezetét. Izland mostani bejelentése további jelentős előrelépést jelenthet a fenntarthatóság és a környezet megóvásában.

Szuperkritikus vizet fognak munkára

A 4600 méteres mélységet már januárban elérték a mélyfúró mérnökök. Ám csak most tartanak ott, hogy egy közelmúltban kifejlesztett megoldást tökéletesítve és rendszerbe állítva, villamos energia termelésre fogják a rekordmélységben található szuperkritikus vizet.

Ebben a mélységben extrém körülmények uralkodnak: a nyomás a légkörinek a kétszázszorosát is elérheti, a hőmérők pedig 427 Celsius fokot is mutathatnak.

Ilyen körülmények között a víz ún. szuperkritikus állapotot vesz fel, melyben se nem gáznak, se nem folyékonynak, se szilárdnak nem tekinthető igazán. Állapota leginkább folyadékszerű gázhoz hasonlít. A projektben résztvevő izlandi energetikai cég, a HS Orka bizakodó az alkalmazott technológiai megoldást illetően. Mérnökük, Albert Albertsson szerint,

ebből a geotermikus kútból ötször-tízszer több energia nyerhető, mint az eddigi termálkutakból.

A hellisheidi erőmű: Izland szükségletének negyedét a geotermikus energiából nyeri Forrás: Kevin Krajick/Lamont-Doherty Earth Observatory

Reykjavíknak elég lenne három-öt kút is

A mintegy 210 ezer lakosú Reykjavík teljes villamos energia szükségletét 30-35 hagyományos termálkúttal lehetne megoldani. A szakemberek úgy vélik: a különleges mélységből nyert geotermikus energia sokszorosát adja az eddigi megoldásokénak, így abból 3-5 telep elég lenne a feladat megoldásához.

A mérnökök bizakodnak:

Thor kalapácsa - illetve fúrója - sikeresen eljuttatta őket extrém mélységbe a megújuló energiáért, és a megoldás véglegesítése is jó ütemben halad.

Ha sikerrel járnak, megkezdődhet újabb telepek létesítése Izlandon.