Csak mítosz a lassú globális növekedés

volkswagen VW autógyártás Kína
This picture taken on July 6, 2014 shows Chinese auto workers on the assembly line at the FAW-Volkswagen plant in Chengdu, southwest China's Sichuan province, during the visit of German Chancellor Angela Merkel. The plant, the second one in China, produced its first car in October 2011 and is now operating in full capacity with an expected production of 600,000 vehicles in 2014.. AFP PHOTO/GOH CHAI HIN
Vágólapra másolva!
Miközben a világ vezető elemzői rendre megfogalmazzák, hogy napjainkban a globális gazdasági növekedés veszélyesen gyenge és sérülékeny, a DBS bank úgy látja, ez csak egy mítosz. Ha ugyanis elkezdünk pontosabb mérőszámot használni, egészen másképpen fest a helyzet.
Vágólapra másolva!

Ha valaki ma aggódik a globális növekedésért, akkor ideje, hogy hozzászokjon, ez a félelem még jó sokáig kitart majd – idézi a CNBC a DBS vezető közgazdászát, David Carbont. A szakértő szerint ugyanis a következő tíz évben is hasonló lassulást láthatunk majd.

Ezt támasztja alá, hogy miközben a Nemzetközi Valutaalap júliusi elemzésében úgy számolt, a világgazdaság növekedése 3,5 százalékos lehet 2017-ben és 3,6 százalékos 2018-ban, a szervezet figyelmeztetett, komoly kockázatok leselkednek az egyébként is gyengélkedő bővülésre.

Veszély vagy biztonság?

Mindazonáltal Carbon szerint a növekedés nincs veszélyzónában, amennyiben az egy főre eső adatokat vizsgáljuk.

Az alacsonyabb GDP-növekedés ugyanis jelentős részben a munkaképes korú populáció lassuló bővülésének tudható be.

Amennyiben egy főre eső növekedést nézzük a munkaképes korú lakosságon belül, egyáltalán nem látszik lassulás 1980 óta – teszi hozzá Carbon. A szekértő hangsúlyozza, valójában nem is kellene érdemben foglalkozni az összesített növekedéssel, mert annak nincs igazi jelentőse. Ami ugyanis számít, az az egy főre eső növekedés, hiszen ez határozza meg a jövedelmeket és a béreket – mondja.

Japán talán nincs is olyan nehéz helyzetben Forrás: Flickr, Dick Thomas Johnson

Az ellentmondás abban rejlik, hogy a munkaképes korú lakosság sokkal gyorsabban zsugorodik, mint a teljes populáció. Carbon példaként említette Japánt, ahol

a teljes népesség 0,2 százalékkal csökkent 2016-ban, miközben a munkaképes korúak száma ennek ötszörösével, 1 százalékkal esett.

Európában és az Egyesült Államokban egyelőre még nem ilyen súlyos a helyzet – tette hozzá. Míg az előbbi esetében 0,1-0,2 százalékos a csökkenés, addig az USA-ban a munkaképes korúak száma 0,4 százalékkal még nőni is tudott, szemben az egy évtizeddel ezelőtti 1,2 százalékos zsugorodással.

Alternatív mezőny

Jóllehet a fenti trend matematikailag azt eredményezi, hogy az aggregált GDP-növekedés lassul, az egyik legkockázatosabb országként kiemelt Japán az egy főre jutó növekedés tekintetében a világ egyik legjobbjának számít Németország mellett – kétszer akkora bővülést produkálva, mint az Egyesült Államok és Franciaország.

Carbon kiemelte, 8 vagy 16 éves távlatban – az egy főre jutó növekedés alapján – Japán és Németország a globális a két vezető, míg az Egyesült Államok csak távoli harmadik.