Itt az új mánia, hódít a 0 eurós bankjegy

Special souvenir: Castle Mildenstein sells 0 euro bills curiosity TOURISM
Castle Director Susanne Tiesler showing freshly printed 0 euro bills with the design of Castle Mildenstein in the Castle's courtyard in Leisnig, Germany, 17 August 2017. The souvenir money is printed on real euro paper and counts with all current security measures used on real money. Numerous collectors have expressed interest in the bills, which are limited to 10,000 exemplars and sell for 2 euros. Mildenstein Castle is the third location in Saxony's Castle Region, after Moritzburg Castle and Kriebstein Castle, offering these souvenirs. Photo: Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Az euró bankjegyekből több különböző címletű és méretű is forgalomban van az eurózónában. A hagyományos címletekkel a többség már találkozott, azonban most már 0 eurós papírpénzbe is bele lehet szaladni, ha valakinek szerencséje van. A különleges bankóval ugyan nem lehet fizetni, de ötletes szuvenír, gyűjtőknek pedig egyenes kötelező.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (ECB) engedélyezte az eurózóna jegybankjainak, hogy nulla eurós bankjegyeket nyomtassanak. Ezek nagyon népszerűek, jellemzően turisztikai látványosságok, állatkertek élnek a lehetőséggel.

A zéróeurós bankjegy nem rendelkezik értékkel, kifejezetten gyűjtőknek készült.

Érdekesség, hogy a nulleurós ugyanolyan papírból készült, mint a hivatalos eurózónás bankjegy, sőt annak minden egyes védelmi funkciójával el van látva. Van rajta hologram, vízjel, és több biztonsági elem is felfedezhető a különleges bankón.

A címlet több féle verzióban elérhető, Németországban várak, állatok, híres épületek és személyek is fellelhetőek rajtuk.

Ugyan a bankjegy hivatalosan értéktelen, mégis fizetni kell érte.

Egy 0 eurós 2-3 euróba kerül.

Ennek az az oka, hogy ezek a papírpénzek csak limitált példányszámban kerülnek kibocsátásra, általában mindössze 5-10 ezer darabot nyomnak a nem mindennapi valutából.

A Mildenstein-kastély fotójával készült euró Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hendrik Schmidt

Nemcsak Németországban divatos szuvenír tárgy a papírpénz, Ausztriában olyan darabokat mutattak be 10-10 ezer példányban, amelyeken alpesi állatok, illetve Mozart szülőháza szerepel.

A 0 eurósok gyűjteményének külön Twitter-oldala is van. Érdemes szemezgetni.