Nem a diploma teszi sikeressé a cégvezetőt

executive TEAM business success ambition BUSINESSWOMAN BUSINESSMAN 
siker
Az a vállalat fejlődik, amelyik nem zárkózik el a folyamatos tanulástól
Vágólapra másolva!
Hiába áll rendelkezésre elegendő pénz, ha nincs mögötte szakmai tudás, stressztűrő és kapcsolatépítési képesség – derül ki a K&H: üzletet ide! program felméréséből. A Központi Statisztikai Hivatal adata szerint Magyarországon több mint 533 ezer bejegyzett társas vállalkozás működik, évente mintegy 25-30 ezer új vállalkozás alakul, nagyjából ennyi is szűnik meg. A nagy lemorzsolódás oka, hogy kevesen tudnak hosszú távon is sikeresen működni.
Vágólapra másolva!

A vállalkozásösztönző program keretében arra keresték a választ, hogy a cégvezető részéről milyen képzettségek és képességek szükségesek ahhoz, hogy egy vállalkozás hosszú távon sikeres legyen. A kutatásból kiderült, hogy a kkv-k szerint egy vállalkozás eredményességéhez ugyan az egyetemi tanulmányok és a nyelvtudás is nélkülözhetetlen, de leginkább a szakma rejtelmeibe kell minél jobban elmélyedni – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A sikeresség alapja a kommunikáció, a nyitottság és a terhelhetőség. A cégvezetők szerint ugyanis a legfontosabb a stressztűrő és a kapcsolatépítési képesség, emellett a kezdeményezőkészség és az önbizalom is lényeges feltétele az eredményességnek.

Az a vállalat fejlődik, amelyik nem zárkózik el a folyamatos tanulástól Forrás: PhotoAlto/Milena Boniek

Ezek nem szuperképességek, mind elsajátítható és fejleszthető. Ráadásul ma már számtalan, kifejezetten a kkv-k igényeire szabott szakmai előadás, konferencia és workshop közül választhatnak a cégvezetők, amelyek kifejezetten ezen képességek erősítésére koncentrálnak – mondta Kovács.

A saját tőke és a jogi szabályozás a cégvezetők szerint a legelhanyagolhatóbb tényező. Ezek szerint hiába van meg a megfelelő összegű pénz, ettől még nem lesz sikeres a vállalkozás.