Nőtt az idei évre vonatkozó GDP-növekedés előrejelzése is

építőipar
Debrecen, 2017. május 29. Hetvenöt százalékban elkészült a debreceni Dóczy József és Békéssy Béla utca sarkán épülő 224 lakásos Dóczy Lakópark, amit a HUNÉP Universal Zrt. saját beruházásában és kivitelezésével valósít meg. Jelenleg a burkolást, festést, gipszkartonozást, környezetkialakítást és a légtechnika befejező munkálatait végzik. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A beruházások kiugró mértékben, 27 százalékkal bővültek a második negyedévben, ami az első negyedéves mértéket is meghaladja. A munkanélküliség alig valamivel több mint 4 százalékra csökkent az egy évvel korábbi értékhez képest. Az ipar és a külkereskedelmi forgalom lassult, a bérek viszont növekedtek. A GDP növekedési prognózisa az idei évre így 3,8 százalékra nőtt. - áll a GKI Gazdaságkutató friss jelentésében.
Vágólapra másolva!

Az első negyedéves növekedés után, a második negyedévben 4,2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye. Ez meghaladja az uniós átlagot. A beruházások értéke kiugróan magas volt, de jól teljesített az építőipar, a kereskedelem és a turizmus is. A bérek növekedése látványos volt, a munkanélküliség tovább csökkent, ugyanakkor számottevő gondot okoz a növekedés számára a munkaerőhiány.

Csökkenő munkanélküliség, növekvő bérek

A kimutatott munkanélküliség a május és július hónapok közötti időszakban 4,2 százalékra csökkent az egy évvel korábbi értékhez képest. Ezzel a negyedik legalacsonyabb rátát érte el Magyarország az Európai Unióban.

A minimálbér emelésének következtében az év első felében a bruttó bérek csaknem 12 százalékkal emelkedtek, a reálkeresetek növekedése 2,5 százalékponttal gyorsult a második negyedévben.

Ugyanakkor egyre több ágazatot érint a munkaerő-hiány. A cégek arról panaszkodnak, ez a tényező lehet a növekedés legfontosabb gátja.

Épülő lakópark Debrecenben: az építőipar is húzta a gazdaságot az elmúlt hónapokban Forrás: MTI/Oláh Tibor

Növekedtek a beruházások, szolid tempóban nőtt a kereskedelem forgalma

A második negyedévben kiskereskedelem forgalmának 1 százalékos növekedése lassabb tempót jelent a korábbi negyedévhez képest. Az első félévben a forgalombővülés nem érte el a 4 százalékot. Ez arra utal, hogy a bérnövekedés miatt a lakosságnál jelentkező többletet elsősorban adósságtörlesztésre fordítják a családok.

A bérnövekedés egy részét a szürkejövedelmek kifehérítése eredményezte.

27 százalékkal nőttek ugyanakkor a beruházások. A szállítási ágazat és a közigazgatás-védelem produkálta a legnagyobb növekedést. Bár az ipar és a külkereskedelm forgalom növekedése lassult és a mezőgazdasági adatok is kedvezőtlenebb helyzetet mutatnak,

a magyar gazdaság idei kilátásai összességében kedvezők.


A GKI ezért az idei éves GDP-növekedést 3,8 százalékra várja.