A svájciak új csokoládéfajtát kevertek ki

Horizontal
“Ruby” chocolate, a new pink chocolate obtained without adding berries, flavors or colorants, is presented to the media at the Barry Callebaut Belgium factory in Lebbeke-Wieze on September 18, 2017. Barry Callebaut, the world leader in cocoa, presented “Ruby” (pink) chocolate as the fourth category, along with dark chocolate, milk and white, in the name of a cocoa bean of the same name. This discovery kicked off the search for years of experience in the group's workshops in France and Belgium, to understand how to exploit the properties of the ruby bean and then set up a manufacturing process. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
A Barry Callebaut a világ legnagyobb kakaófeldolgozója, 9 300 dolgozója van, és több mint 30 országban van jelen. A zürichi cég éves forgalma 6,1 milliárd euró, ami az új innovációjának köszönhetően jócskán megugorhat. Az új csokoládét rubinvörös csokoládénak hívják, természetes rózsaszín árnyalattal, valamint gyümölcsös ízzel rendelkezik.
Vágólapra másolva!

Több mint 80 éve nem történt komolyabb felfedezés a csokoládék terén, mióta a Nestlé megalkotta a fehér csokoládét.

A globális csokoládépiac az elmúlt években folyamatosan csökkent, a Hershey's édességipari nagyvállalat 15 százalékkal csökkentette az alkalmazottai számát, a Nestlé pedig igyekszik eladni amerikai csokoládérészlegét.

Az újonnan felfedezett csokoládé azonban segíthet talpra állni a piaci szegmensnek, sőt,talán a következő Valentin-nap slágere is lesz.

Csokoládékínálat Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Az innováció egy speciális kakaóbabon alapul, amely közel 13 éves fejlesztés után jött létre, amit a bremeni Jacobs Egyetemmel karöltve végeztek – mondta Antoine de Saint-Affrique vezérigazgató. A rubinvörös csokoládét szeptember elején mutatták be Sanghajban, és meglehetősen nagy érdeklődés övezi az édesség kedvelői között. De még jóvá kell hagynia az élelmiszerek és gyógyszerek ellenőrzésével foglalkozó FDA-nak, így akár hat hónapot is várni kell, míg kereskedelmi forgalomba kerülhet.

– mondta a vezérigazgató.

Az új termék felkeltheti a kínai fogyasztók figyelmét, ahol a csokoládépiac még csak most kezd beindulni. A vállalat tesztelte a terméket Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Kínában és Japánban a Haystack és az Ipsos által végzett független fogyasztói kutatások során – foglalta össze de Saint-Affrique.

Rubinvörös csokoládé Forrás: AFP/Handout

A csokoládék innovációi gyakran évekig elhúzódnak, mert igen összetett rendszerű, amit tovább nehezít az állag és íz fenntartásának megőrzése. A Nestlé tudósai nemrég 40 százalékkal csökkentették a csokoládé cukortartalmát, de még évekig nem kerülhet a boltokba.

Az étcsokoládé legalább 70 százalékos kakaóport tartalmaz, továbbá kakaóvajat és cukrot, a tejcsokoládé tejporból, kakaóporból, és cukorból áll, a fehér csokoládé tejport, kakaórostot, kakaóvajat és cukrot tartalmaz.

Az innováció eredménye Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A rubinvörös csokoládé Elefántcsontpartról, Ecuadorból és Brazíliából származik, és a szokatlan színe a feldolgozás során kivont porból ered - mondta De Saint-Affrique. A csokoládé nem tartalmaz gyümölcsöket vagy színezéket, a külalakja teljesen természetes.