Hat tényező uralja jövőre a részvénypiacot

jóslás hangulat befektetés tőzsde kilátás jövő meglepetés
Vágólapra másolva!
Bár még több mint két és fél hónap van hátra 2017-ből, a Credit Suisse máris kiadott egy részletes előrejelzést a jövő évre. Ebben kifejtik, hat tényező fogja alapvetően meghatározni az amerikai gazdaságot és részvénypiacot.
Vágólapra másolva!

A Credit Suisse előrejelzése nem csupán a meghatározó folyamatokat vázolja fel, de konkrét számokkal is szolgál. A cég szerint az S&P 500 index az év végére 2987 pontig emelkedik majd, ami nagyjából 11 százalékos éves hozamot jelentene. Az egy részvényre jutó profit ezzel együtt 6-7 százalékos növekedést mutathat a következő két évben – írja a Business Insider.

A bank prognózisa azon alapul, hogy

a gazdasági környezet támogató lesz, nem lesz súlyos recessziós kockázat, a rövidtávú indikátorok pedig javulnak.

Emellett a Credit Suisse arra fogad, hogy folytatódni fog az idén népszerű szektorok emelkedése a következő évben. Az elemzők kedvence továbbra is a technológiai szektor, még úgy is, hogy az iparág igen drágának minősül a vállalati eredményekhez képest. Kiemelték továbbá a pénzügyi cégekben rejlő emelkedési potenciált, köszönhetően a szabályozások enyhítésének.

Miközben tehát a bank optimista, az elemzők azt is kiemelték, több olyan tényező van, amely rövid távon erős befolyást gyakorolhat a részvénypiacra. Ebből hat kiemelten fontos.

Donald Trump politikája

Azok a részvények, amelyek a leginkább profitálni tudnak a vállalati adócsökkentésekből, emelkedésnek indultak a választások után, de aztán esni kezdtek, és ez egészen a közelmúltig ki is tartott. Ez pedig arra utal, hogy a befektetők kétségekkel fogadják Donald Trump adóreformjának tervét.

Donald Trump politikája nagyban meghatározhatja jövőre a piaci hangulatot Forrás: AFP/Mandel Ngan

Nem véletlen, hogy a Credit Suisse elemzői szerint az előterjesztett adótervet vagy igen nehéz lesz elfogadtatni, vagy a korábban remélteknek sokkal kisebb hatása lesz. A bank szerint az adóreformok elfogadása kezdetben örömöt váltana ki a befektetőkből, azonban a piaci diskurzus gyorsan változhat, és

nagyobb hangsúlyt kaphatnak olyan tényezők, mint a potenciális deficit és a bérinfláció,

melyek egyaránt negatív hatással lehetnek a részvényekre.

Új jegybanki vezetés

Hamarosan megszülethet a döntés arról, ki fogja vezetni az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedet, ha jövő februárban lejár a jelenlegi elnök, Janet Yellen mandátuma. A hírek szerint Donald Trump két olyan jelölt egyikét támogatná, akik mindketten a szigorú monetáris politika mellett állnak.

A Credit Suisse úgy hiszi, két kulcsfontosságú elem van az új Fed elnökkel kapcsolatban, amely kellemetlenül érintené a piacokat. Az egyik,

ha megváltozik az álláspont a Fed függetlenségével kapcsolatban,

a másik pedig az, ha véget ér a jegybank extrém laza monetáris politikája.

Volatilitás

A részvények általában raliznak, amikor a piaci kilengések lehetőségei mérsékeltek, vagyis az implikált volatilitást mérő CBOE Volatility Index alacsonyan áll. A jelenlegi talpra állási időszak alatt pedig elmondható, hogy a volatilitás rendkívül gyenge volt. A VIX index napjainkban a 10-es szint körül mozog.

A befektetők könnyen elbízhatják magukat Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

Ennek viszont

megvan az a veszélye, hogy a befektetők elbizakodottakká válnak, és azt gondolják, a nyugalom örökre megmarad.

Ez a túlzott nyugalom pedig idővel jelentős kockázatokat jelenthet – vélik a Credit Suisse-nél.

Deviza

A dollár kereskedelmileg súlyozott árfolyama idén nagyjából 9 százalékot gyengült. A Credit Suisse számításai szerint tíz az egyhez aránylanak a devizamozgások és a vállalati profitok (ellentétes irányban).

A probléma azonban az, hogy ha éves bázison vizsgáljuk a dollár mozgását, akkor az elmozdulás már sokkal szerényebb – mínusz 3,3 százalékos. Noha a devizahatások jövőre is fontosak lesznek, a dollár mozgása a Credit Suisse kalkulációjában a fentiek miatt kisebb hangsúllyal szerepel.

Észak-Korea

A legnagyobb aggodalom Észak-Korea kapcsán – legalábbis a Credit Suisse számára – nem egy esetleges támadás, erre ugyanis a befektetők nem számítanak.

Sokkal nagyobb kockázatot jelenthet, ha az Egyesült Államok kormánya megbünteti az egyik legnagyobb kereskedelmi partnerének számító Kínát.

Bár ha megvalósulnak ilyen büntetések, azok valószínűleg célzottak lesznek, és nem gyakorolnak jelentős gazdasági hatásokat, mégis fennáll annak kockázata, hogy eszkalálódnak az ellentétek, felforgatva ezzel a globális növekedést is. Ráadásul az USA jelenleg nem biztos, hogy profitálna ebből, mivel a kínai gazdaság mostanihaladási iránya kedvez az amerikai vállalatoknak.

Hurrikánok

Végül nem elhanyagolhatók az időjárási tényezők sem, mivel az Irma és a Harvey hurrikánok gazdasági következményei igencsak rányomják majd a bélyegüket az amerikai gazdasági mutatókra a következő hónapokban. Ráadásul korábban már más elemzők is jelezték, a hurrikánok jelentős befolyást gyakorolhatnak az amerikai gazdaság jövőjére.