Emelkedhet az alanyi áfamentesség határa

Varga Mihály sajtótájékoztatója Magyarország devizakötvény-cseréjéről, kormánynévsor
Varga Mihály - pénzügyminiszter
Vágólapra másolva!
Tizenkét millió forint lehet az alanyi áfamentesség felső határa - mondta Varga Mihály. A kormány már megkezdte az egyeztetést az Európai Bizottsággal a kérdésben, az összeghatár ilyen mértékű emeléséhez ugyanis az Európai Unió engedélyére is szükség van.
Vágólapra másolva!

A kormány a kisadózók tételes adójának értékhatárát folyamatosan emelte, így az évi hatmillió helyett az idén 12 millió forintig vehető igénybe kedvezményes adózás mellett - e szint felett extra adót kell fizetni. Ezzel együtt az alanyi adómentesség határa hatról nyolcmillióra nőtt. Ez emelkedne tovább, pratkikusan a kata határáig.

Varga szerint több mint 605 ezer adózónak jelenthet könnyebbséget az, ha az alanyi áfamentesség jelenlegi 8 millió forintos felső határa 12 millió forintra nő.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Amennyiben Brüsszel támogatja, a jövőben az évi 12 millió forintnál kisebb bevételt elérő vállalkozások mindössze évi egyetlen nyilatkozattal letudhatják bevallási, nyilvántartási kötelezettségüket.

Tekintettel arra, hogy Magyarország csatlakozási szerződésében az alanyi áfamentesség maximális értékhatárát 8,8 millió forintban rögzítették, a kormány ennek emeléséről szóló derogációs kérelmet nyújtott be az Európai Bizottságnak.

Korábban engedélyezték a magasabb értékhatárt Luxemburgnak, Lettországnak, Szlovéniának, Romániának és Olaszországnak is

- mondta Varga, hozzátéve, hogy akár már 2019. január 1-jétől életbe léphet az új szabályozás.