A vaj még azelőtt elfogyhat, hogy a robotok átveszik a hatalmat

Scarlett Johansson a Páncélba zárt Szellem című filmben
Scarlett Johansson a Páncélba zárt Szellem című filmben
Vágólapra másolva!
A héten megmutattuk az olvasóknak, hogy a robotok melyik munkahelyekre veszélyesek, valamint azt, hogy kik érezhetik magukat a legnagyobb biztonságban. Kiderült, hogy Franciaország komoly vajhiányban szenvedhet az elkövetkező időszakban. Olvashattak egy furcsa mobilrendeletről és arról is, hogy mikor érdemes ingatlant venni a Balatonnál. Következik a hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Így mossa a pénzét Észak-Korea

Az országot sújtó gazdasági szankciók miatt Kim Dzsongun diktatúrája egyre merészebb megoldásokat talál ki arra, hogyan is lehetne egy kis pénzt szerezni, vagy a már meglévő, kétes üzelmekből származó bevételt tisztára mosni.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az Unaforte Limited Hong Kong nevű cég az egyike lehet azoknak, akik segítenek Észak-Koreának pénzhez jutni, amit a diktatúra később az atomprogramjára fordít. A britekhez tartozó Brit Virgin-szigetek mellett Hongkong másik fő üzlettársa az elszigetelt országnak.

Pánik Franciaországban a vaj miatt

A növekvő kereslet miatt és az ünnepi időszak közeledtével egyre kevesebb vajat lehet találni a francia boltok polcain. Még rémisztőbb, hogy a kínálat sem képes tartani a lépést a hatalmas kereslettel, aminek következtében megduplázódott a vaj ára.

Illusztráció Forrás: shutterstock.com

Franciaország a világ legnagyobb vajfogyasztója, ezért a probléma őket érinti a leginkább. A szakértők szerint a hiány annak tudható be, hogy a tejtermelés 3 százalékot esett vissza az előző évhez képest.

Most még érdemes ingatlant venni a Balatonon

A nyár elején nagyon élénk volt az ingatlanpiac a Balaton környékén. A kereslet tavaly tavasszal, majd még inkább ősszel futott fel rendkívüli mértékben, és azóta sem csillapodott. A szakértők szerint viszont, aki korán veszi észre az új projekteket, az relatíve olcsón juthat nyaralóhoz.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Gábor Páll/Pgaborphotos

A túlárazottnak tekinthető projekteknél jellemzőek voltak a 800 ezer, sőt 1 millió forintos négyzetméterárak is, ezzel szemben a „sikertörténetnek” tekinthető projekteknél 400-420 ezer forintos négyzetméterárakon kínálták a vízparti lakásokat.

Magyar kukoricafaj mentheti meg Afrikát

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ célja, hogy megfelelő megoldást találjanak az afrikai élelem és vízhiány kezelésére, és ennek segítségével megállítsák a tömeges migrációt. Nigériában például 13 magyar kukoricafajtával kísérleteznek.

Illusztráció Forrás: Origo

A magyar kutatók Algériában, Egyiptomban, Líbiában, Marokkóban, Szudánban, Tunéziában, a Nyugat-Szaharában és Mauritániában dolgoznak, de részt vesznek a Kanári-szigetek és a Madeira-szigetek mezőgazdaságának fellendítésében is.

Mérföldkőhöz ért a magyar újraiparosítás

Orbán Viktor kormányfő ipartörténeti jelentőségűnek nevezte az üzemátadást, amely szerinte egy új kezdetet jelöl az élelmiszeriparban, hiszen a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb élelmiszeripari beruházása valósult meg Tiszapüspökiben.

Illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az Eximbank becsléseire hivatkozva Orbán Viktor megjegyezte, hogy az üzem tevékenysége 185 milliárd forinttal növeli a GDP-t. A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországon ma 217 ezren élnek mezőgazdaságból, ami azt mutatja, hogy 6 év alatt 25 százalékkal nőtt az ágazatban dolgozók száma.

Szigorú büntetés a mobilozóknak

Az Egyesült Államokban az utóbbi években megsokszorozódott a mobiltelefon használatához kapcsolódó balesetek száma az utakon. Nemcsak az utasok, de sok esetben a gyalogosok is felelőtlenül használják telefonjukat.

Illusztráció Forrás: AFP/Cultura Creative/Arno Images

Emiatt Hawaii rendeletben tiltotta meg, hogy az emberek használják a mobiljukat, amikor átkelnek az úttesten. Aki megszegi a törvényt, annak 35 dollár bírságot kell fizetnie. Másodjára viszont ez az összeg már 75, ha valakit harmadik alkalommal kapnak rajta a mobilozáson, az már 99 dollárt fog fizetni.

Ezeket a munkahelyeket veszik el a robotok

A legnagyobb veszélyben egyértelműen azok vannak, akik nem rendelkeznek egyetemi vagy főiskolai diplomával. A pénztárosok, a sofőrök és taxisok, valamint a gyorséttermekben dolgozók veszíthetik el leghamarabb az állásukat.

Illusztráció Forrás: Origo

Akiknek legkevésbé kell aggódni, azok a fodrászok, az egészségügyben dolgozók, valamint a zeneszerzők. Ennek egyik oka, hogy az egyszerű munkákat sokkal könnyebben képesek átvenni a gépek, mint az olyanokat, amikhez tehetség, emberi aggyal történő döntéshozás, valamint stílus kell.

Sokat spórolnak a családok a rezsicsökkentésen

Amióta huszonöt százalékkal csökkentette a kormány a gáz, az áram és a távhő árát, a magyar családok évente átlagosan 170 ezer forintot takarítottak meg a rezsicsökkentéseknek köszönhetően, összesen pedig mintegy 1100 milliárd forint maradt a családoknál 2013 eleje óta.

Illusztráció Forrás: MTI/Kövi Gergő

Az ármérsékléseknek köszönhetően tavaly Magyarországon volt a harmadik legalacsonyabb az áram ára és a negyedik legalacsonyabb a gáz ára az Európai Unióban. Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára hozzátette, hogy Paks is sokat segít abban, hogy olcsó maradjon az energia.

Nő a benzinár, és új igazgatója van a MOL-nak

Szombaton bruttó 4-4 forinttal emelte meg a benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a MOL. További rossz hír az autósoknak, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások átlagosan 15 százalékkal drágulhatnak.

illusztráció Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A MOL életében is történtek változások, hiszen 2017. november 1-jétől új pénzügyi igazgatója van a cégnek, Dr. Székely Ákos. Jó hír viszont, hogy az ingatlan.com adatai szerint nőtt az eladások száma a hazai ingatlanpiacon éves összesítésben, és egyre több ingatlan talál gazdára a fővároson kívül.