Pánik Franciaországban, rohamozzák a boltokat a vajért

Ez Zsír, vaj, margarin, egészség, táplálkozás, diéta, zsíros étel, élelmiszer
Vágólapra másolva!
Hónapok óta rendületlenül emelkedik a vaj ára, amely egyes helyeken már háromszor annyiba kerül, mint tavaly ilyenkor. A drágulás a világ legnagyobb vajfogyasztó nemzeténél, a franciáknál csapódott le a legdurvábban, ahol egyes szupermarketek már a rendelt mennyiség alig felét kapták meg.
Vágólapra másolva!

Franciaország-szerte komoly kihívássá vált vajat találni a boltokban. A növekvő kereslet miatt – különös tekintettel a közeledő ünnepekre – hiány alakult ki a piacon, amelyet felerősít a csökkenő kínálati oldal.

E két tényező együttes hatása miatt az ár folyamatosan emelkedik, ahogy korábban beszámoltunk róla, a vaj ára 2017-ben megduplázódott az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) szerint.

Azonban a francia szupermarketek a jelenlegi áraknál nem kívánnak többet fizetni a vajtermékekért,

ezért a beszállítók inkább a határon túl próbálják meg értékesíteni a vajat.

Mindenhol drágul a vaj Forrás: Getty Images/iStockphoto/Yelenayemchuk

Emiatt azonban nemcsak vajból van hiány, hanem több fontos más termékből is, például a mártásokból és süteményekből is.

Franciaország a világ legnagyobb vajfogyasztója, ha az egy főre eső mennyiséget vizsgáljuk.

Thierry Roquefeuil, a francia tejtermelők szövetségének elnöke szerint a probléma oka, hogy a francia kiskereskedelmi egységek árháborút hirdettek, és nem hajlandóak néhány centtel többet fizetni még a vajért sem – írja a Bloomberg.

Mivel a francia tejtermelők azt tapasztalják, hogy a termékeiket külföldön átveszik magasabb áron is, így megkezdődött az áru kiáramlása Franciaországból.

7000 euróba, azaz 2,17 millió forintba kerül egy tonna Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Frank May

A termelők érvelése szerint egyszerűbb Németországba vinni a tejtermékeket, mint belföldön alkudozni.

Az Agritel adatai szerint a vaj világpiaci ára szinte megháromszorozódott 2016-ban,

egy tonna vaj ára ugyanis 2500 euróról 7000 euróra ugrott.

Az európai piacon ennél némileg alacsonyabb ár tapasztalható az unió felmérése szerint, de a 6500 eurós tonnánkénti ár így is a legmagasabb azóta, amióta az EU adatokat közöl a termékről.

Mi a helyzet Magyarországon?

Korábban beszámoltunk róla, hogy a KSH adatai szerint a vaj és vajkrém ára 2017 augusztusára 12,5 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest. A termékek árai ennél akár jóval nagyobb mértékben is nőhettek. Például a Kunsági 100 grammos vaj ára 339 forintra emelkedett a tavalyi 169 forintról, de az import vajak is drágultak. Egy 100 grammos belga vajért tavaly 199 forintot, most 399 forintot kell fizetni ugyanabban a hipermarketben.

Bár a francia élelmiszeripari kereskedők szövetsége szerint csak átmeneti logisztikai problémáról van szó, a téma már a parlamentig is eljutott, ahol Stephane Travert, mezőgazdasági miniszter reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy hamarosan egyesség születik a termelők és a boltok között.

A Nielsen szombati jelentése szerint a francia szupermarketek vajigényeinek 30 százalékát nem sikerült kielégíteni,

néhány helyen ez az arány 46 százalék volt.

A boltokban lévő készletek hiányát tovább fokozta, hogy a háztartások a rossz hírek hatására elkezdték felhalmozni a vajat, hiszen az ünnepek közelednek.

Illusztráció Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

Szakértők szerint a vajhiány egyenes következménye annak,

hogy a tejtermelés 3 százalékkal visszaesett tavaly.

Emellett óriási a kereslet Kínában, akik a magasabb áron is felvásárolják a tejtermékeket.

Az Agritel iparági előrejelzése szerint a vajhiány nem lesz hosszú távú, és reményeik szerint a vaj jelenleg csúcson lévő ára a tejtermelés újbóli fellendülésével mérséklődni fog.

Hogy pontosan mikor ér véget a vaj árának emelkedése, azt egyelőre nehéz megjósolni, de fontos, hogy minél előbb megoldás szülessen a francia problémára, mert a tejtermék hiánya más élelmiszeripari termékek (croissant, szószok, péksütemények, töltelékek) kínálatának szűkülését is okozhatja.