A feltörekvő országok növelik a globális munkanélküliséget

Horizontal MIDDLE EAST AFTER THE WAR SEATED YOUNG MAN UNEMPLOYMENT UNEMPLOYED BALACLAVA KAFFIYEH Unemployed Iraqi youth sit on a pavement in the northern city of Suleimaniya, 330kms north of Baghdad 27 January 2005. The United States will bear the consequ
Fiatal munkanélküli irakiak
Vágólapra másolva!
A globális ifjúsági munkanélküliség várhatóan enyhén nő az idén, mert a feltörekvő gazdaságokban romlanak a foglalkoztatási feltételek - állapítja meg a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet jelentésében, amelyet hétfőn Genfben bemutattak be.
Vágólapra másolva!

A 15 és 24 év közötti munkanélküliek aránya az idén várhatóan 13,1 százalék lesz, jövőre ugyanennyi, miközben tavaly és azelőtt stabilan 13 százalék volt. Az idén 70,9 millió fiatalnak nincsen munkája. Ez az összes munkanélküli 35 százaléka. A globális gazdasági válság idején, 2009-ben 76,7 millió fiatal volt munka nélkül.

A feltörekvő országok ebben az évben mintegy 200 ezerrel növelik az állástalan fiatalok számát a világon. Az idén az arab országokban a legnagyobb, 30 százalékos az ifjúsági munkanélküliség, őket követi Észak-Afrika 28,8 százalékkal. Térségekre lebontva az utóbbi években Európában, Észak-Amerikában és Fekete-Afrikában csökkent az ifjúsági munkanélküliség, miközben Észak-Afrikában, az arab országokban, valamint Latin-Amerikában nőtt.

Iraki fiatalok - munka nélkül csak unatkoznak Forrás: AFP/Shwan Mohammed

A világon a dolgozó fiatalok 39 százaléka, csaknem 161 millió ember él szegénységben. Fekete-Afrikában ez az arány még mindig 69 százalék, pedig az utóbbi években csökkent.

A migránsok 70 százaléka fiatalabb 30 évnél - idézte a szakosított ENSZ-szervezet a Solutions for Youth Employment (Megoldások a fiatalok foglalkoztatásáért) nevű nemzetközi kezdeményezés kutatási eredményét. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint a globális gazdasági növekedés és a munkanélküliség csökkenése között nincs összefüggés, és amit a fiatalok munkához juttatásában sikerült elérni, azt veszélyezteti a gazdasági instabilitás.