Kerékpárkölcsönző rendszer épül jövőre Pozsonyban

Vágólapra másolva!
Szándéknyilatkozatot írt alá a helyi kerékpár-kölcsönző rendszer közös kiépítéséről a pozsonyi önkormányzat és a Mol szlovákiai leányvállalata, a Slovnaft, amely a budapesti Mol Bubi közbringa rendszer alapján tervezi a pozsonyi hálózat kiépítését és üzemeltetését.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint a projekt megvalósítására mintegy kétmillió eurót szánnak. Ennek negyedét a szlovák főváros állja, a fennmaradó rész pedig a leendő üzemeltető, a Slovnaft.

A pozsonyi közbringa rendszer jövő tavasszal kezd majd működni. A próbaüzem idején Pozsony, Óváros, Ligetfalu, Újváros és Főrév (Ružinov) városrészben, később pedig a többi kerületben is kiépül.

A kerékpár-kölcsönző rendszer hasonlóképpen működik majd, mint Budapesten a Mol Bubi,

vagyis egy informatikai rendszeren keresztül egymáshoz kapcsolódó kerékpár-dokkoló állomások hálózata lesz, amelyek bármelyikén lehetőség lesz a kerékpárok bérlésére és leadására is.

Forrás: Origo

- mondta Ivo Nesrovnal, Pozsony főpolgármestere a leendő rendszerről, amely reményeik szerint a közlekedési problémák enyhítése mellett a károsanyag-kibocsátás csökkenéséhez is hozzájárul majd.

A projekt kivitelezői egyelőre nem közölték, hogy mi lesz a pozsonyi közbringa rendszer megnevezése, azt viszont igen, hogy várhatóan 750 kerékpárral működik majd, és a kölcsönző dokkokból elektromos és hagyományos kerékpárokat is lehet majd bérelni.