Újabb válság fenyegeti Európát

Mario Draghi EKB ECB jegybank elnök
President of the European Central Bank (ECB) Mario Draghi addresses a press conference following the meeting of the Governing Council in Frankfurt am Main, western Germany, on September 3, 2015. The ECB holds key refi rate steady at 0.05%, they announced after their governing council policy meeting. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
A 2011 végén tapasztalt válsághoz hasonló krízis fenyegetné az euróövezet perifériájának gazdaságait, amennyiben az Európai Központi Bank áprilistól visszafogja a kötvényvásárlási programját.
Vágólapra másolva!

A 2016-os év felidézheti a 2011-eset, amikor az Európai Központi Bank (EKB) azon politikájának szigorítását helyezte kilátásba, amely úgy segítette a periféria gazdaságait, hogy nem kényszerítette ki a szükséges strukturális változtatásokat – mondta a CNBC-nek Peter Chatwell, a Mizuho International kamatstratégája.

Vészjósló múlt

Akkor a periféria államok válságos éve következett 2012-ben – tette hozzá az elemző.

A nemzetközi befektetők ugyanis kihasználták az EKB kötvényvásárlását, és adni kezdték az állampapírokat.

Ez pedig akár újra megtörténhet régió perifériáján – mondta Chatwell.

Nehéz helyzetet idézhet elő az eurójegybank Forrás: Lex Van Lieshout ANP

A múlt hónapban az EKB bejelentette az eszközvásárlási program folytatását, de hozzátették, áprilistól csökkenteni fogják annak ütemét. A jegybank közlése szerint a jelenlegi, havi 80 milliárd eurós program legalább 2017 decemberéig kitart majd, azonban áprilistól már csak 60 milliárdos léptékben.

Régiós problémák

Az EKB csak azért vásárol kötvényeket, hogy elérje a 2 százalékos inflációs célját. Ha pedig az infláció elkezd közelíteni ehhez – még akkor is, ha ezt főleg a magországok idézik elő –, az EKB könnyedén azt mondhatja, hogy megfelel a mandátumához kapcsolódó kötelezettségének – jelezte az elemző. Chatwell kiemelte azonban, hogy válsághelyzethez vezethet, ha a magországok inflációja felpattan, de a periféria országok lemaradnak.

Abban az esetben, ha a német bérek emelkedése felnyomja a maginflációt,

az EKB akkor is elkezdhet szigorítani, ha a periférián ezzel nem tudnak lépést tartani.

A piacokon pedig elkezdenek a fundamentális tényezők alapján kereskedni, ami végső soron újabb válsághoz vezethet – figyelmeztetett Chatwell.