Alig van munkanélküliség

munkanélküli USA Amerika munkakereső ügynökség munkaközvetítő USA
(FILES) This file photo taken on September 6, 2016 shows a woman waiting for a job at the Command Center temporary employment agency in Williston, North Dakota. US claims for unemployment fell slightly in the third week of October, in keeping with a steady trend of low levels, according to Labor Department figures released October 27, 2016. Seasonally adjusted claims for jobless benefits stood at 258,000 for the week ending October 22, down 3,000 from the prior week and close to analyst expectations. / AFP PHOTO / Robyn BECK
Vágólapra másolva!
A múlt év szeptember-novemberi három hónapjában a foglalkoztatottak száma 142 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest és elérte a 4 millió 414 ezret - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal. A munkanélküliek száma 2016. szeptember-novemberben 4,5 százalékosra csökkent.
Vágólapra másolva!

A foglalkoztatottak száma az előző három hónapos időszakban 2016. augusztus-októberben lépte át a 4,4 milliót.

A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 2,5 százalékponttal 67,5 százalékra emelkedett.
Az elsődleges munkaerőpiacon foglalkoztatottak száma 153 ezerrel, 3,9 százalékkal nőtt, a magukat

közfoglalkoztatottnak vallók száma 16 ezerrel csökkent

- tette hozzá a KSH.

4,5 százalék a munkanélküliség

A munkanélküliek száma 2016. szeptember-novemberben az egy évvel korábbihoz képest 76 ezer fővel, 208 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,7 százalékponttal, 4,5 százalékosra csökkent - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző három hónapos periódusban a munkanélküliség 4,7 százalékos volt.

Forrás: AFP/Robyn Beck

A 15-74 éves munkanélküli férfiak száma egy év alatt 42 ezerrel, 110 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 1,7 százalékponttal, 4,4 százalékra csökkent. A munkanélküli nők száma 34 ezer fővel 98 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 1,7 százalékponttal 4,6 százalékra mérséklődött.

Történelmi csúcson a foglalkoztatottak száma

A várakozásokkal ellentétben 4,5 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta tavaly szeptember és november között az előző háromhavi 4,7 százalékos átlaghoz képest. Egy év alatt 141,7 ezerrel, 4,414 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma, ami a rendszerváltás óta a legmagasabb érték –írja a KSH adatokra reagálva Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A foglalkoztatottak számának növekedése kizárólag annak köszönhető, hogy az elsődleges munkaerőpiacon 152,6 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt, ami a gazdaság igen erős munkahelyteremtő képességét tükrözi, míg a közfoglalkoztatottak száma 16 ezer fővel csökkent.

ami lassulást jelent az előző évekhez képest.

A munkanélküliek száma mintegy 12 ezer fővel csökkent az augusztus-október közötti átlaghoz képest, míg 76,3 ezer fővel csökkent az egy évvel ezelőttihez képest, így a munkanélküliségi ráta 4,5 százalékra esett az egy évvel korábbi 6,2 százalékról. A 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma egy év alatt 65 ezer fővel 4,622 millióra növekedett.

Történelmi csúcson a foglalkoztatottság Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A mezőgazdaságban 11 ezer, a feldolgozóiparban 48 ezer, az építőiparban 8,2 ezer, a szolgáltatási ágazatokban 52,5 ezer, ezen belül a piaci szolgáltatások területén 35,4 ezer új munkahely keletkezett. A vállalati felmérések szerint eközben a munkaerő felvételi szándék kifejezetten erős maradt.

A foglalkoztatás dinamikus növekedése élénk gazdasági növekedést tükröz,

így a GDP növekedése a negyedik negyedévben újra gyorsulhat. A foglalkoztatás és a reálbérek kiemelkedő növekedése pedig a fogyasztás és a lakossági beruházások további gyorsulását támogatják.

A következő hónapokban a foglalkoztatottak száma szezonális hatások miatt átmenetileg 4,4 millió alá csökkenhet, így az idei év elején szintén szezonális hatások miatt átmenetileg újra 5,5-5,7 százalék közelébe emelkedhet a munkanélküliségi ráta.