Nem lehet megállítani a török lírát

Török líra, valuta árfolyam
A change office staff shows Turkish lira on his hand on December 2, 2016 in Istanbul. Turks have over the past three months nervously watched the steady decline in value of the Turkish lira against the dollar, seeing it haemorrhage more than 10 percent in the past month alone. / AFP PHOTO / OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Szerdán reggel folytatódott a török líra napok óta tartó gyengülése. Az euróhoz képest történelmi mélypontra került annak ellenére, hogy az ország jegybankja kedden árfolyamerősítő intézkedést jelentett be.
Vágólapra másolva!

Szerda hajnalban az euró 4 lírára erősödött, először érte el ezt a szintet. A líra gyengülése ezzel azonban nem állt meg, reggel 9 óra után pár perccel már 4,056 lírán jegyezték az eurót.

Forrás: AFP/Ozan Kose

A líra lejtmenetét több tényező is okozza.

Szakértők ide sorolják a török állam konfrontálódását az Iszlám Állam terrorszervezettel, a kurd szélsőségesek sorozatos bombamerényleteit, a gazdasági növekedés lassulását, valamint azt a politikai bizonytalanságot, amit az váltott ki, hogy az eddigieknél is nagyobb hatalom összpontosulhat az államfő kezében, ha az erre vonatkozó javaslatra rábólint az ankarai parlament.

A török líra árfolyama történelmi mélypontra esett Forrás: AFP/Ozan Kose

A török jegybank a líra további gyengülése ellen 50 bázisponttal mérsékelte a kereskedelmi bankokra vonatkozó devizatartalék-rátát kedden. Ezzel az intézkedéssel mintegy 1,5 milliárd dollárnyi többletlikviditás keletkezik.