Igazi Tiltott Sör néven árulják az Igazi Csíki Sört

Csíki Sör, Igazi Tiltott Sör
Vágólapra másolva!
Átmenetileg Igazi Tiltott Sör néven forgalmazza gyártója az Igazi Csíki Sört – közölte a csíkszentsimoni sörgyártó, miután a Heineken romániai leányvállalatával szemben a gyártó pert vesztett a névválasztás ügyében. A Heinekennek ugyanis már van ilyen terméke, igaz, azt román névvel forgalmazzák.
Vágólapra másolva!

Átmenetileg Igazi Tiltott Sör néven forgalmazza gyártója az Igazi Csíki Sört – közölte a csíkszentsimoni sörgyártó a Facebookon.

Azt is közölték, hogy a névváltás nem érinti a sör minőségét.

Mint arról az Origo is beszámolt, a csíkszentsimoni gyártónak, a Lixid Project Kft.-nek január végén jogerős ítéletben tiltotta meg az Igazi Csíki Sör név használatát a marosvásárhelyi táblabíróság.

Az Igazi Csíki Sör új neve és címkéje Forrás: Facebook

Azóta a cég nem gyárthat Csíki Sört, mivel a Heinekennek már van ilyen terméke, igaz, azt román névvel forgalmazzák.

Ha van már csíki románul, lehet-e másik magyarul?

A romániai sörgyártók perének nyelvi vonatkozásai voltak.

A bíróságnak azt kellett mérlegelnie, hogy egy termék román megnevezésének jogi védelme kiterjed-e a termék köznyelvben használt magyar megnevezésére is.

A holland multinacionális cég 2003 óta rendelkezik a Csíkszerdában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi Csíki Sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett romániai és európai jogi védelmet.