Nem változtatott az alapkamaton az MNB

2017.02.28. 15:19

A várakozásoknak megfelelően az Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 0,9 sázalékon hagyta az alapkamatot mai ülésén, valamint változatlanul hagyta az egynapos betéti és hitelkamatlábakat is. 

Az utóbbi hónapokban a jegybank nem szokványos eszközökkel kívánta finomhangolni a monetáris politikát, amelyek közül az egyik legfontosabb eszköze a 3 hónapos betétállomány szűkítése azon célból, hogy a kereskedelmi bankok minél nagyobb mértékben a gazdaságot finanszírozzák, illetve állampapírokat vásároljanak. Ennek hatására a bankközi kamatlábak, illetve a rövid lejáratú referenciahozamok történelmi mélypontra süllyedtek. Az MNB friss előrejelzései is napvilágot látnak az inflációs jelentésben.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Ebben már a 3 százalékos inflációs cél elérését is előre jelezhetik, ami korlátozhatja az esetleges kamatcsökkentések esélyeit.

A Takarékbank elemzői szerint szigorítani mindaddig nem szükséges, amíg a várható infláció a 2-4 százalékos sávon belül marad, így 2018 közepéig nem számítanak az alapkamat emelésére.