Néhány dolláros műanyag figurák cserélnek gazdát napjainkban több millió forintos összegekért. Az eredeti csomagolásban megőrzött, nem használt karakterek ára folyamatosan nő, ráadásul az Csillagok Háborúja-univerzum megállás nélkül bővül az új részek bemutatásával.

A Star Wars egy olyan erős márkanév, amelyet befektetői szempontból is érdemes megvizsgálni. George Lucas a teljes Star Wars-franchise-ot 4 milliárd dollárért  adta el a Disney-nek 2012-ben. 

Ez ugyan felfoghatatlan összegnek tűnik, de az üzlet pusztán a felvásárlás óta bemutatott két filmnek és az eladott játékoknak köszönhetően már biztosan nyereséges.

A Box Office szerint Az ébredő erő kétmilliárd dollárt hozott világszerte, a Zsivány egyes – Egy Star Wars-történet „csak” 1 milliárdot, míg a játékboltokban kapható termékek 1,5 milliárd dollár nyereséget termeltek 2015-ben a Statistic Brain szerint. 

Emellett persze még van sok egyéb bevételi forrás is, amelyek tovább gazdagítják a Disney számláját: 

könyvek, DVD-eladások, licencjogok, videojátékok, televíziós sorozatok és egyéb merchandise-bevételek. 

A Sotheby's árveréseForrás: AFP/2015 Getty Images/Spencer Platt

Kelendőek a Star Wars-relikviák

Van egy piac, ahol az átlagember is nagy haszonra tehet szert, ha kellően türelmes, és képes megtartóztatni magát. A Financial Times gyűjtése szerint az első trilógia idején készült, eredeti csomagolásban megőrzött figurák ma több tízezer dollárért cserélnek gazdát. 

Az eredetileg 1-2 dolláros karakterek értéke mára az egekbe szökött, tavaly nyáron egy Boba Fett 21 ezer fontért (7,5 millió font) talált gazdára egy aukción. 

Látogatók a Sotheby's New York-i kiállításánForrás: AFP/2013 Getty Images/John Moore

A relikviát értékesítő aukciós ház szerint a Star Wars-figurák értéke még messze nem érte el a csúcsot, hiszen a kereslet mértéke messze elmarad a kínálatétól. 

A játékok piaca jelentősen fellendül a filmek bemutatásakor, ami ráadásul épp a karácsonyi időszakra van időzítve. Az ébredő erő premierje előtt 

a Sotheby's és az eBay által közösen tartott aukción például 600 gyűjtői tárgy kelt el 500 ezer dollár értékben. 

A legértékesebb darab egy bontatlan, hét akciófigurát tartalmazó csomag volt A Birodalom visszavág szereplővel. Az ára 32 500 dollár volt (9,5 millió forint), ami a becsült érték háromszorosa. 

Boba Fett a legnépszerűbb karakterek egyikeForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Benjamin Beytekin

 

Dzsava karakterek robotokat vizsgálnak az Egy új remény című filmbenForrás: Photo12/Archives du 7e Art/Lucasfilm/Lucasfilm
A Szent Grál

Mindössze néhány darabot gyártottak abból a dzsavafigurából, amelynek az értékét – ha hibátlan állapotban van becsomagolva – 16-18 ezer dollárra becsülik. Fontos, hogy csak azok a darabok ilyen értékesek, amelyeknek a köpenye nem textilből, hanem vinilből készült. A Kenner által gyártott figura különlegessége, hogy az első példányoknak eredetileg ugyanúgy vinilköpenyük volt, mint az Obi-Wan- és Darth Vader-figuráknak, de a cég túlzásnak találta ugyanazt a 2 dolláros árat elkérni egy feleakkora méretű figuráért. Ezért a vinilt rövid idő után textilre cserélték.

A figura olyan ritkaságnak számít, hogy a BBC szerint jelenleg mindössze hat darab létezéséről tudni pontosan, igaz a piacot egy időben elárasztották a vinilhamisítványok. Szinte biztos, hogy a 18 ezer dolláros becsült érték sokszorosáért cserélne gazdát a ritka figura, ha piacra kerülne.

A Star Wars-aukciók során nemrég egy magyar gyártású Boba Fett is jelentős hasznot hozott a gazdájának. A Sotheby's 3–5 ezer dollárra becsülte a figurát, de végül 15 ezer dollárért (4,3 millió forintért) kelt el. A starwarsklub.hu szerint a figurákat az 1982-es A Birodalom visszavág bemutatása után lehetett megvásárolni, 

előbb 360 forintos áron maszek árusoknál, majd 99 forintért a nagyobb áruházakban. 

Természetesen nem csak a figurák iránt nagy a kereslet, a ritkábban beszerezhető, forgatásról kiárusított eredeti tárgyak még drágábbak. A Mental Floss gyűjtése alapján az a Csubakka-maszk, amit a forgatáson használt Peter Mayhew, 172 ezer dollárért kelt el. Luke Skywalker kardját 240 ezer dollárért adták el 2008-ban, míg egy forgatáson viselt snowtrooper sisakért 276 ezer dollárt fizettek. 

Öt maszkot hordott a forgatásokon a Csubakkát alakító színész.Forrás: Photo12/Archives du 7e Art/Lucasfilm/Lucasfilm

Ha nem számítjuk George Lucas Panavision kameráját, amelyet az Egy új remény forgatásán használt, akkor a legdrágább Star Wars-relikvia az a TIE Fighter-makett, amely, a szintén a legelőször bemutatott részben, a Halálcsillag felrobbanása előtt Luke Skywalkert üldözte, de összeütközött Darth Vader hajójával.  

Ára 402 ezer dollár (117,5 millió forint) volt.