50 milliárd forint magyar startupok felfuttatására

start up vállalkozás
http://www.dreamstime.com/stock-images-businessman-arranging-startup-blocks-desk-cropped-image-image46362784
Vágólapra másolva!
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) csoporthoz tartozó Hiventures Állami Kockázati Tőkealap-kezelő (korábban Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő) augusztus óta kilenc startup vállalkozásba fektetett be az MFB meglévő alapjaiból, márciusban pedig az uniós forrásból is megszülettek az első befektetési döntések – jelentették be az alapkezelő vezetői.
Vágólapra másolva!

Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója elmondta,

az alapkezelő működéséhez 50 milliárd forint áll rendelkezésre.

A két bejegyzett alap közül az MFB finanszírozású 20 milliárd forintos tőkealapot az ország egész területén, korlátozás nélkül be lehet fektetni startup vállalkozásokba, ezt a központi régiós projektek finanszírozására szánják. Uniós forrásból a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (Ginop) belül 30 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből a Nemzeti Kutatásfejlesztési Innovációs Állami Tőkealapot – ezt a konvergenciarégiókban lehet felhasználni – már bejegyezték, és folyamatban van az Információkommunikációs Tőkealap felállítása is.

Az MFB-alapból 2016 augusztusa óta 1,86 milliárd forintról döntöttek, ebből 730 millió forintot folyósítottak is.

Megszülettek az első uniós forrásból finanszírozott kihelyezések is, egy inkubációs fázisban lévő vállalkozásba 9 millió, egy magvető típusúba pedig 120 millió forintot fektetnek – ismertette a vezérigazgató.

Katona Bence, a Hiventures befektetési vezérigazgató-helyettese elmondta, a rendelkezésre álló 50 milliárd forintból 10 milliárd forintot az inkubációs, 16 milliárdot a magvető, 24 milliárdot pedig a startup életszakaszra allokáltak.

Az inkubációs tőkeprogramban azok a mikrovállalkozások vehetnek részt, amelyeknek megvan az ötletük, ám szükség van a koncepció üzleti tartalommal való megtöltésére.

Az ötletekre 9 millió forintot adnak, amelyért a Hiventures 9 százalékos tulajdonrészt kér az együtt megalapítandó cégből.

Emellé egy mentorhálózatot is biztosítanak, a mentor egy évig foglalkozik a céggel, amelyből 3-6 százalékos részesedést kaphat. A cég tulajdonosának 85 százalékos részesedése marad, így lehetősége van arra, hogy további finanszírozási körökben részt vegyen. Az inkubációs területen a 7 éves befektetési periódusban évente 100-120 tranzakcióval számolnak, a február 1-jei indulás óta 201 befektetési igény érkezett.

A magvető tőkeprogram olyan mikro-, kis- és középvállalkozások számára érhető el, amelyeknél már megvalósult a termékfejlesztés jelentős része, és a továbblépéshez tőkére volna szükség. Az átlagos befektetés 80 millió forint lesz a tervek szerint, éves szinten 20-25 tranzakciót terveznek. A program indulása óta erre 163 befektetési igény érkezett.

Mintegy 50 milliárd forinttal támogathatnak hazai startup cégeket Forrás: Andreypopov | Dreamstime.com

Akinek pedig már van egy terméke, és arra valós piaci kereslet, az értékesítés felfuttatásához a startup termékre pályázhat.

Itt 300 millió forintos átlagos befektetési mértékkel és évente 10-12 ügylettel kalkulálnak a 7 éves befektetési periódus alatt.

Eddig 101 befektetési igénnyel fordultak az alapkezelőhöz.

A vezérigazgató-helyettes megjegyezte, igyekeznek minél gyorsabban dönteni, az inkubátor terméknél akár két-három hónap alatt meghozzák a döntést, a finanszírozásig is el tudnak jutni, a magvető szakasznál négy hónapos átfutási idővel számolnak.

Kitért arra is, hogy a befektetési igények kétharmada mindhárom területen a közép-magyarországi régióból, egyharmada pedig a konvergenciarégióból érkezett, de szeretnék ezt az arányt megváltoztatni, ezért országos körútra indultak, az első állomás Győr volt.

Katona Bence elmondta,

minden szektorból jelentkeznek befektetési igénnyel a vállalkozások, a tőkealap-kezelő nem preferál egy ágazatot sem,

a technológiai alapú, nagy növekedési képességű, a nemzetközi piacokat megcélzó vállalkozásokra összpontosítanak. Építik nemzetközi kapcsolataikat is, mivel a befektetésből való kilépésük megtörténhet egy stratégiai befektető megjelenésével is, illetve nemzetközi tőke bevonásával.

A tőkebefektetési programok külföldön élő magyarokat is hazacsábíthatnak. Több külföldi startup vállalattal is tárgyalnak, amelyek hajlandóak lennének idehozni a vállalkozásukat. Az sem kizárt, hogy olyan, EU-tagállamban lévő startup vállalatba fektessenek, amely Magyarországon hoz létre leányvállalatot, és azon keresztül használja fel a tőkebefektetést – mondta Katona Bence.