Óriási összeget kérnek el az új lakásokért, mutatjuk, hogyan spórolhat

2017.03.31. 07:04

Egyre nagyobb a pezsgés az ingatlanpiacon, amit jól mutat az új építésű ingatlanok számának felfutása és a visszatérő vásárlási kedv is. Ugyanakkor a fokozott érdeklődés, továbbá az építőipari szakemberhiány és az alapanyagok árának emelkedése az új építésű ingatlanok árának további emelkedése felé mutat. Nehéz ilyen feltételek mellett a családoknak új lakást vásárolniuk, de a csok kihasználásával közelebb kerülhetnek hozzá. Ráadásul a csok mellé felvehető, kedvezményes hitellel most az alacsony kamatoknak köszönhetően még piaci alapon is kedvező feltételekkel juthatunk lakáshitelhez.

Az ingatlanpiacon körbenézve hónapról hónapra magasabb árakkal találkozni, viszont ez nem véletlen, hiszen hatalmas érdeklődés is van országszerte az ingatlanokra. Az új építésű ingatlanok is gombamód szaporodnak, többek közt a lakásépítési áfa csökkenésének és a csoknak köszönhetően.Tavaly közel 10 ezer új lakás épült, de a lakásépítési engedélyek száma is elérte a 31 ezret. Emellett egyértelműen a főváros az ingatlanfejlesztők fő célterülete, a népszerűbb lokációiban meglepően sok építési projektet látni.

Viszont az is tiszta sor, hogy az új lakások árai nem fognak a jelenlegi szinten megállni. Nagy hiány van az építőipari szakemberekből, ami a munkaerő költségét hajtja fel, de a kapacitáshiány és a dráguló alapanyagok is mind a további áremelkedést erősítik. Mit tehet ilyenkor az a család, aki új ingatlant vásárolna? Természetesen az egyik lehetséges megoldást a csok és egy nagyobb összegű lakáshitel bevállalása jelentheti.

Sok család számára a csok jelenti a megoldást

A fővárosban járva számos kerületben találkozunk ingatlanfejlesztési projektekkel, amelyek esetében

a lakások árai széles skálán, 500 ezer és 1,5 millió forint/négyzetméter között mozognak. Ilyen árak mellett nem könnyű ingatlant vásárolni, mégis azt látjuk, hogy a befektetési célú vásárlás mellett már azok kezdenek többségbe kerülni, akik saját célra vásárolnak ingatlant.

Ma azon családok számára, akik lakást vásárolnának, az állam által nyújtott otthonteremtési támogatás játszhat meghatározó szerepet. Tavaly már mintegy 26 000 család igényelte a csokot, amiből 8000 kérelem kifejezetten újlakás-vásárlásra és építésre vonatkozott.

 A csok szabályainak értelmében attól függően, hogy milyen lakáscélt szeretnének megvalósítani, és hány meglévő gyermekük van, vagy mennyit vállalunk,

a támogatás 600 ezer forinttól 10 millió forintig is terjedhet. Emellett abban is megkötés van, hogy a családok a gyermekek számától függően mekkora ingatlanba költözhetnek. Egy gyermekkel például legalább 40 négyzetméteres lakásban érdemes gondolkodni, de három gyermekkel már 60 négyzetmétert meghaladó ingatlant kell választani.

A támogatásra talán nagyobb szükség van, mint valaha, hiszen sok család számára e nélkül nem is lenne elérhető a lakásvásárlás a jelenlegi árak mellett. Ráadásul az új építésű ingatlanok árai még magasabb szintre kerülhetnek, vagyis minden perc számít.

A következő csokkalkulátor segítségével pillanatokon belül kiderítheti, hogy jogosult-e!

Sokat hallhattunk arról az utóbbi időszakban, hogy a legtöbb hazai iparág munkaerőhiánnyal küzd, ez alól pedig az építőipar sem kivétel. Mivel az ingatlanpiac felfutásával az építkezések is megugrottak,

egyre nagyobb kapacitáshiány alakult ki, ami természetesen a munkaerő drágulását is magával hozza. Ugyanakkor azt látjuk, hogy az alapanyagárak is emelkedtek, ami pedig az építkezéseknél felmerülő kivitelezési költségeket dobja meg. 

A hivatalos adatok csak 2016 3. negyedévéig érhetők el, de már ez alapján is látszik a növekvő trend a lakásépítéseknél jelentkező munkaerő- és anyagköltségben. A 2010-es szintekhez képest átlagosan mintegy 30 százalékkal növekedtek a munkaerőköltségek, míg az alapanyagoknál 12 százalék körüli az emelkedés.

Vélhetően az elmúlt fél évben az építkezések számának növekedésével még magasabb szintre kerültek ezek a költségek, ami miatt

idén további drágulás várható az új építésű ingatlanoknál, aminek a mértéke 5-10 százalék lehet. Ugyanakkor nem elhanyagolható tényező, hogy az igény is egyre nagyobb ezekre az ingatlanokra.

A csok igénylésével sokat spórolhatunk lakásvásárlásnálForrás: Dreamstime

Ilyen feltételek mellett sokak számára nem marad más, mint hogy a csok nyújtotta feltételek kihasználásával, illetve nagyobb hitel igénylésével próbáljanak meg új lakáshoz jutni. Az egyébként is gyermekvállalást tervező házaspároknál például a 3 gyermek vállalása 10 millió forintos támogatást is jelenthet, amihez még ugyanennyi összegben kedvezményes lakáshitel is felvehető.

Márpedig ez az összeg most különösen jól jöhet, emellett az egyéb támogatások még adhatnak számunkra némi mozgásteret. De mivel egy 60 négyzetméteres új építésű ingatlan ára 35-40 millió forint feletti, ezért azt látjuk, hogy nagyobb összegű hitelre is szükségük lesz a családoknak. Szerencsére most még a hitelkamatok is történelmi mélyponton vannak, így nagyobb lakáshitelt is ki tudunk gazdálkodni a családi költségvetésből. Némileg szerencsésebb helyzetben vannak azok, akik nem a fővárosban szeretnének lakást vásárolni, de az állami támogatás számukra is óriási segítséget jelent.