Már két minősítő is bóvli kategóriába sorolta Dél-Afrikát

Pretoria South Africa Ethiopia protest DEMONSTRATION demonstrators protesters people FLAG Oromo People Ogaden People human rights violations PLACARD BOARD NATIONAL FLAG attending Ethiopian SQUARE FORMAT
PRETORIA, SOUTH AFRICA – JUNE 24: Members of the Oromo community in Pretoria, South Africa chant slogans a demonstration against Ethiopian government on June 24, 2014. About two thousand Ethiopian nationals protested in Pretoria on Tuesday to demand the South African government intervene to stop alleged human rights violations in Ethiopia. The Oromo protesters were joined in solidarity by their counterparts from the Ogaden region of Ethiopia, whose people are ethnic Somalis who claim they are similarly oppressed by the Ethiopian government. Hassan Isilow / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Befektetésre már nem ajánlott, spekulatív szintre rontotta a Dél-afrikai Köztársaság adósbesorolását a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő.
Vágólapra másolva!

A Fitch azzal indokolta döntését, hogy a dél-afrikai kormány közelmúltbeli átalakítása, amelynek keretében az államfő menesztette a piacok bizalmát élvező pénzügyminisztert, valószínűleg a gazdaságpolitikai irányvonal megváltoztatását eredményezi.

Zavargások Dél-Afrikában miután az elnök menesztett több minisztert, köztük a pénzügyi tárca vezetőjét Forrás: Anadolu Agency/2014 Anadolu Agency/Hassan Isilow

A Fitch egy fokozattal "BBB mínuszról" "BB plusz" kategóriába sorolta át a Dél-afrikai Köztársaság külföldi és hazai devizában fennálló, hosszú lejáratú államadósságát, amely így a befektetésre nem ajánlott, azaz bóvli szintre került. A besorolás a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást kapott.

A nagy nemzetközi hitelminősítők közül

elsőként az S&P már hétfőn bóvli kategóriába süllyesztette Dél-Afrika államadós-besorolását

Pravin Gordhan pénzügyminiszter menesztésének következményeként.

Számos külföldi nyugdíjalap és más nagybefektetők esetében

alapkövetelmény, hogy meg kell szabadulniuk azoktól az államkötvényektől, amelyek egyszerre két hitelminősítőnél is a befektetésre nem ajánlott kategóriába kerülnek.

Ez azt jelenti, hogy erős tőkekiáramlás indulhat meg a Dél-afrikai Köztársaságból. A kormányzati hitelek költségeinek emelkedése pedig azzal a következménnyel jár majd, hogy kevesebb pénz jut olyan fontos szolgáltatásokra, mint az oktatás, az egészségügyi és a lakásépítés. A szolgáltatások színvonalának csökkenése újabb tüntetéseket robbanthat ki.