Befektetésre már nem ajánlott, spekulatív szintre rontotta a Dél-afrikai Köztársaság adósbesorolását a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő.

A Fitch azzal indokolta döntését, hogy a dél-afrikai kormány közelmúltbeli átalakítása, amelynek keretében az államfő menesztette a piacok bizalmát élvező pénzügyminisztert, valószínűleg a gazdaságpolitikai irányvonal megváltoztatását eredményezi.

Zavargások Dél-Afrikában miután az elnök menesztett több minisztert, köztük a pénzügyi tárca vezetőjétForrás: Anadolu Agency/2014 Anadolu Agency/Hassan Isilow

A Fitch egy fokozattal "BBB mínuszról" "BB plusz" kategóriába sorolta át a Dél-afrikai Köztársaság külföldi és hazai devizában fennálló, hosszú lejáratú államadósságát, amely így a befektetésre nem ajánlott, azaz bóvli szintre került. A besorolás a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást kapott.

A nagy nemzetközi hitelminősítők közül

elsőként az S&P már hétfőn bóvli kategóriába süllyesztette Dél-Afrika államadós-besorolását Pravin Gordhan pénzügyminiszter menesztésének következményeként.

Számos külföldi nyugdíjalap és más nagybefektetők esetében alapkövetelmény, hogy meg kell szabadulniuk azoktól az államkötvényektől, amelyek egyszerre két hitelminősítőnél is a befektetésre nem ajánlott kategóriába kerülnek. Ez azt jelenti, hogy erős tőkekiáramlás indulhat meg a Dél-afrikai Köztársaságból. A kormányzati hitelek költségeinek emelkedése pedig azzal a következménnyel jár majd, hogy kevesebb pénz jut olyan fontos szolgáltatásokra, mint az oktatás, az egészségügyi és a lakásépítés. A szolgáltatások színvonalának csökkenése újabb tüntetéseket robbanthat ki.