Újabb figyelmeztetést kapott a kávépiac

Így lesz a kávébabból egy csészényi fekete csoda – Kávépörkölő üzemben jártunk kult
Vágólapra másolva!
A termelőknek és a vásárlóknak egyaránt nehéz lehet követniük a kávé árának alakulását a következő néhány hónapban. A készletek folyamatosan csökkennek, illetve a régóta tartó kínálati hiány együttese komoly kilengéseket eredményezhet.
Vágólapra másolva!

A legújabb előrejelzések szerint idén és jövőre 13 százalékkal zuhanhat Brazíliában a legjobb minőségű arabica kávébab termelése, miközben a fogyasztásra szánt készletek mennyisége nyolcéves mélypontra zuhanhat – idézi a Financial Times a Rabobank véleményét.

Ennek eredményeként a felhasználható készlet és a kereslet arányát mutató ráta 2017-18-ban 30 százalékos lehet, ami a hitelintézet szerint a 2009/2010-es időszak óta nem tapasztalt alacsony szint. A kisebb készletek pedig azt jelentik, hogy

akármilyen nem várt időjárási körülmény fokozottan érezteti majd hatását a kávé árfolyamában

– hangsúlyozta a bank elemzője, Carlos Mera.

A világ legnagyobb kávébabtermelőjének számító Brazíliában az elmúlt években jelentősen csökkent a kibocsátás, főleg a szárazság miatt.

Nagy kilengések jöhetnek a kávépiacon Forrás: Getty Images

Ezzel párhuzamosan a kereslet viszont megugrott az utóbbi néhány évben, aminek köszönhetően jelentős mennyiségű készlet halmozódott föl a nem kávétermelő országokban. A Rabobank elemzője szerint, ahogy a kitermelések zsugorodnak, úgy kell majd egyre inkább hozzányúlni ezekhez a tartalékokhoz a következő 15 hónapban.

Ráadásul néhány kereskedő azt is megkérdőjelezi, hogy

vajon a jelenlegi kínálati hiány teljesen beépült-e az arabica árába.

Az látszik ugyanis, hogy a kávébabbal fontonként 1,42 dollár körül kereskednek, ami 10 százalékkal magasabb a 2016 elején tapasztalt árfolyamnál. Mindazonáltal ez éles zuhanást jelent a tavalyi emelkedéshez képest, amikor az árfolyam az 1,80 dollárt is elérte, köszönhetően a robusta piacán kialakult kínálati hiánynak.

Egyes elemzők szerint tehát kérdéses, hogy a következő időszakra várt kínálati problémákat beárazta-e a piac, noha az világosnak tűnik, hogy a befektetők egyre inkább realizálják a fundamentális tényezőket.