Elindult a használt videojátékok Vaterája

playstation 4 pro PlayStation 4 Pro
playstation 4 pro 2017.02.22.
Vágólapra másolva!
A videojátékok népszerűségével együtt a használt videojátékok piaca is fejlődik, több milliárd dolláros üzletté nőtte ki magát. Ezt ismerte fel egy magyar startup, amely létrehozta a használt videojátékok adásvételére és cseréjére biztonságos keretet nyújtó Swappygame nevű online piacteret.
Vágólapra másolva!

Az egyelőre magyar nyelven, a hazai felhasználók számára elérhető Swappygame segítségével bárki egyszerűen eladhat, vehet és csereberélhet használt videojátékokat. A platform kiszűri azokat, akik hamisított vagy kalózjátékokat próbálnak meg értékesíteni.

„A szolgáltatás egyik fő előnye abban rejlik, hogy vásárláskor azonnal megterheljük a vásárló bankkártyáját, de az összeget csak abban az esetben írjuk jóvá az eladó számláján, ha a vásárló visszaigazolta a tétel megérkezését” – mondta Alcser Norbert alapító.

a vevő pedig biztos lehet abban, hogy a vételárat csak akkor kapja meg az eladó, ha tényleg eljuttatja hozzá a játékot.

Biztonságos felületen lehet üzletelni Fotó: Polyák Attila - Origo

A teljes nemzetközi videojáték-piac értéke 2016-ban megközelítette a 100 milliárd dollárt, 2019-re pedig szakértői előrejelzések szerint elérheti a 120 milliárd dollárt is. Ezzel párhuzamosan

a használt videojátékok úgynevezett másodlagos piaca is fejlődik, több milliárd dolláros üzletté nőtte ki magát.

Felmérések szerint az egyesült államokbeli háztartások mintegy kétharmadában legalább egy ember rendszeresen videojátékozik az Entertainment Software Association szerint. Az eNet adatai alapján Magyarországon tíz internetezőből hat hódol ennek a szórakozási módnak.

Ennek ellenére a használt videojátékok cseréjére és adásvételére sem itthon, sem külföldön nem létezett biztonságos, szervezett keretek között működő megoldás. A legtöbben közösségi oldalakon próbálják elpasszolni a megunt játékokat.

A startup célja, hogy

majd egy angol nyelvű oldal elindításával szeretnék elkezdeni a nemzetközi terjeszkedést is. Az alapító szerint szolgáltatásuk teljesen hiánypótló, nincsenek versenytársaik, így a használt videojátékok piacán vezető, trendformáló szerepre törnek.

A videojátékok „Vaterájának” ötlete nem előzmény nélküli, az alapító csapat a Rukkola nevű, több mint 35 ezer felhasználóval rendelkező, népszerű és sikeres könyvcserélő oldallal már értékes hazai és nemzetközi tapasztalatokat szerzett a műfajban. A Rukkola online platformját használja a Swappygame is, és a tervek szerint további hasonló, adásvételre és cserére szakosodott piacteret hoznának létre.