Az Amazon már gazdagabb, mint az országok többsége

2017.08.18. 18:20

Az Amazon a világ legnagyobb online kereskedelemmel foglalkozó cége, amely más területeken is terjeszkedik. A héten azért bocsátottak ki kötvényt, hogy az USA legegészségesebb áruházláncát megvehessék. A kötvénykibocsátás olyan jól sikerült, hogy több készpénzhez jutnak, mint amennyi Fehéroroszország teljes GDP-je.

Kedden az Amazon 16 milliárd dollár összegben tervezett kötvényeket kibocsátani. Azonban a kötvényekre ennél jóval nagyobb értékű jegyzés érkezett,

összesen 47 milliárd dollár.

Ez azt jelenti, hogy az online kereskedéssel foglalkozó vállalat egy csapásra több pénzhez juthat, mint amekkora a teljes fehérorosz GDP – írja a CNBC a Deutsche Bankra hivatkozva.

Az Amazon logójaForrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A kötvénykibocsátásra azért volt szükség, hogy az Amazon fel tudja vásárolni a Whole Foods áruházláncot.

A Deutsche Bank kiderítette azt is, hogyha az Amazonra kötvényeire érkezett jegyzési összeg egy ország GDP-je lenne, akkor az Amazon a világ 79. leggazdagabb országa lenne. Magyarország a lista 56. helyén szerepel 124,343 milliárd dollárral.

A Világbank 195 országtól kap hivatalos GDP adatokatForrás: Origo, Világbank

A Világbank 2016-os rangsora alapján olyan országokat előzne meg az Amazon, mint Fehéroroszország, Libanon vagy Litvánia.

A kötvénykibocsátás kapcsán érdemes megemlíteni, a 16 milliárd dolláros kibocsátás csak a negyedik legnagyobb idén, korábban a Microsoft (17 milliárd dollár), a British American Tobacco (17,25 milliárd) és az AT&T (22,5 milliárd dollár) is nagyobbat vállalt. Ezekre a kötvényekre azonban nem érkezett az Amazonhoz hasonló mértékű jegyzés.

Az Amazon kötvényeit hét különböző típusban lehetett jegyezni, a skála háromtól a 40 éves kötvényekig terjedt.