Örömteli, de pénzügyileg megterhelő az iskolakezdés

2017.08.21. 10:36

Augusztus második felében már sokan kezdenek készülni a szeptemberi iskolakezdésre. A tanévkezdés előtti hetek különösen megterhelőek anyagi szempontból, hiszen közel húszezer forint megy el ilyenkor iskoláztatással kapcsolatos költségekre már egy gyerek esetén is.

Évről évre jelentős anyagi kiadást jelent az augusztus-szeptemberi iskolakezdési időszak: a KSH adatai szerint az őszi tanévkezdés gyermekenként 19 600 forinttal terheli meg a családi költségvetést, év közben pedig havonta átlagosan 17 500 forintot fordítanak a családok az iskolával összefüggő költségek fedezésére.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az iskolakezdést megelőző időszakban mindig nő a kereset a fogyasztási hitelek iránt. A legtöbben ilyenkor személyi kölcsönt vesznek fel, de sokan élnek a hitelkártyák, vagy a folyószámlahitelek nyújtotta lehetőséggel.

IllusztrációForrás: Dreamstime

Utóbbi nagy előnye, hogy a lakossági számlához kapcsolódó keret révén a számla tulajdonosa bármikor, azonnal fedezheti felmerült kiadásait. Emellett a rendszeres költségek – például a közüzemi megbízások – biztonsággal teljesülnek akkor is, ha a folyószámlán éppen nem áll rendelkezésre elegendő összeg. Ez a megoldás akkor jöhet igazán jól, ha az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlások túlterhelnék a költségvetést, és hó végére már kimerülne a családi kassza, hiszen a felhasznált hitelkeretet a következő hónapban érkező rendszeres jövedelemmel a bank automatikusan feltölti.

A hitelkártya több szempontból hasonlít a folyószámlahitelhez: birtokosa meghatározott hitelkeretével szabadon rendelkezhet, vagyis ez a konstrukció is gyors és hatékony segítséget nyújthat akkor, ha átmeneti likviditási gondok lépnek fel a családban.

Ha például a gyerek számára új bútor vagy elektronikai eszközre lenne szükség, mert a hitelkártyával azonnal megvásárolható a kívánt eszköz. Fontos tudni, hogy a költéstől számított maximum 45 napos kamatmentes időszak áll rendelkezésre, ezen belül érdemes teljesen feltölteni a keretet, hiszen akkor nem kell kalkulálni kamatfizetéssel.

Szeptemberi iskolakezdésre készülődveForrás: MTI/Beliczay László

Hosszabb távú elköteleződést jelent a személyi kölcsön, aminél előnyt jelent, hogy kiszámítható, kedvező kamatozású konstrukcióról van szó. A személyi hitel elsősorban nagyobb összegű, egyszeri kiadások finanszírozására lehet ideális, akár 5-6 éves futamidő mellett. Ezért ha a gyerek szobájának felújításáról, új bútorok vagy esetleg az iskolai szakkörhöz kapcsolódó sporteszközök, hangszerek beszerzéséről van szó, érdemes átgondolnunk ezt a konstrukciót is.